– En glede å hjelpe andre

– Det er alltid en stor glede å hjelpe andre med å endre sin livsstil, samt få en mer positiv hverdag, sier Cathrine Mortvedt – bedre kjent som aktivmamma.

Hun innrømmer at det er gøy med mange følgere på Instagram, men er ikke så opptatt av selve tallet. Det viktigste for Mortvedt er at folk skal kunne se mulighetene for å være aktiv i en hektisk hverdag, uansett alder og form.

– Det viktigste er å starte å være i bevegelse. I tillegg er det gøy å vise hvordan en enkel øvelse kan gjøres mer utfordrende, sier hun.

Les også: Ekte treningsglede

Navn: Cathrine Mortvedt
Alder: 37
Bosted: Heggedal
Yrke/studier: Lektor i idrettsvitenskap
Hvor lenge har du vært på Instagram: Siden 2014
Hvor ofte publiserer du bilder på Instagram: Stort sett én-to ganger per dag. Varierer mye mellom bilder og video
Hva slags trening driver du med: Mye egenvektsøvelser eller styrke generelt, enkel yoga og noe kondisjon
Instagram: aktivmamma

Alltid aktiv
Det å trene er en del av livet og hverdagen for Mortvedt, som forteller at hun har holdt på med trening hele livet.

– Jeg har trent så lenge jeg kan huske, og blir fort veldig amper og sur om jeg ikke får vært i bevegelse av ulik art i løpet av en uke. Det handler veldig mye om hverdagsrutinen og hva kroppen er vant til, samt at jeg blir gladere av å være i aktivitet, sier hun.

Som yngre spilte Mortvedt håndball på relativt høyt nivå. Men det var studievalget som skulle tenne gnisten til å trene og motivere andre.

– Når jeg gikk på Idrettshøgskolen fikk jeg øynene opp for instruktørrollen, og jeg begynte å jobbe med en gruppe eldre mennesker. Dette ga mersmak, og nå er jeg ansatt på Elixia ved siden av hovedjobben, forteller hun.

Realistiske målsettinger
Med solid egenerfaring har Mortvedt en klar mening om hva som må til for at folk skal bli inspirert til trening.

– For det første må lysten til å gjøre en endring være tilstede. Det å endre vaner er ikke gjort over natten, og man må sette seg små mål av gangen, sier hun.

Mortvedt peker også på at det er viktig å tenke gjennom hva slags aktiviteter du liker best å holde på med, og forsøke å finne en naturlig plass i hverdagen til fysisk aktivitet.

– Prøv å få en oversikt over hvilke dager og når på dagen det passer inn med noen treningsøkter. Dette kan gjerne være flere dager i uka, råder hun.

Ikke minst er hun opptatt av at målsettinger både må være realistiske og noe å strekke seg etter.

– Du burde bruke litt tid på å lage deg en plan med realistiske og oppnåelige målsettinger. Det er bra om du må jobbe litt for å nå målene, men du skal klare å nå de hvis du jobber hardt. Det å innføre trening i hverdagen krever selvdisiplin, og du må presse deg selv litt. Lag en plan og følg den, så er mye gjort, sier Mortvedt, og legger til at det også er viktig å huske at noe er bedre enn ingenting og at det ikke skal så mye til for å få gjort noe.

Les også: Treningens kontraster

(artikkelen fortsetter under bildet)

img_7590

Glede og mestringsfølelse
Den perfekte treningsøkt for Mortvedt er en økt som både gir glede og mestringsfølelse. Som regel setter hun seg små mål før treningsøktene om hva hun ønsker å oppnå under den gitte økten.

– Kroppen er en fantastisk maskin, og det er gøy å se hvor langt man kan strekke seg. Det å kjenne at kroppen og hodet har jobbet godt sammen. Det viktigste er uansett å kjenne på endorfinrushet som treningen gir meg, og følelsen av velvære til slutt, utdyper Mortvedt.

– Hvilke styrkeøvelser mener du er de viktigste i et treningsprogram?

– Det kommer helt an på hva som er målet med treningen. For min del handler det mye om å utfordre meg selv på øvelser jeg allerede er god på. I tillegg er det viktig med basisøvelsene knebøy, markløft, skulderpress, dips og chins for å trene store muskelgrupper og jobbe med stabiliseringsmuskulatur i mage og rygg, svarer Mortvedt.

Lytt til kroppen
I en hektisk hverdag er det ikke alltid like lett å få tid til trening. For Mortvedt går kveldene stort sett til de tre sønnene, og det hender hun må dele opp treningen i løpet av dagen.

– Jeg trener der jeg kan få tid til det. For meg fungerer det veldig godt å dele opp treningen i løpet av dagen. Jeg er flink til å kjenne etter når kroppen orker og når den er sliten. Det er viktig å lytte godt og ta hensyn til hva jeg orker de ulike dagene, sier hun.

Svaret bærer preg av selvinnsikt og en god porsjon egenerfaring. Mortvedt vet nemlig selv akkurat hvordan det føles å møte veggen.

– Jeg har det siste året jobbet meg tilbake etter å ha vært utbrent. Jeg har kommet meg så å si tilbake til normalen, men er ikke helt på topp enda. Altfor mange rammer og mange føler det er tabu å snakke om det å møte veggen. Det er hardt å måtte innse at man ikke strekker til slik man ønsker, og jeg gikk mange runder med meg selv før jeg fortalte mine nærmeste hvordan jeg egentlig hadde det. Vi er alle mennesker. Mennesker med gode og dårlige dager, og det er viktig å kjenne og lytte til egen kropp, samt ta små steg fremover. Ingen vet hva morgendagen vil bringe, og det å la hodet og kropp spille på samme lag er viktig, understreker Mortvedt.

I den forbindelse maner den spreke mammaen til tålmodighet.

– Tålmodighet er et ord man må kjenne litt på, og vit at endringen vil skje til slutt bare du ikke gir opp. Det viktigste er å tenke at man skal bli en bedre versjon av seg selv og at noe er bedre enn ingenting, avslutter Mortvedt.

Les også: Motivasjonstips til en fysisk aktiv livsstil

img_5164