En fighter i verdensklasse

Han blåser av blåmerker og har holdt seg unna skader som han selv mener er verdt å nevne. Emil “Valhalla” Weber Meek (27) er proff MMA-utøver og sikter mot å bli verdens beste.

– Det er ingen grunn til at jeg ikke skal kunne bli best i verden.
27-åringen fra Oslo er selvsikker. Og det må man være når man er aktiv innen denne hardtslående sporten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Portrett Emil Weber Meek 1

Foto: Lars Erik Bakken

Fullkontakt
MMA er ikke for pyser. Idretten er sammensatt av elementer fra ulike kampsporter, som boksing, kickboksing og brasiliansk jiu-jitsu. Det er en fullkontakt-sport, og da må du tåle en trøkk. Iallefall dersom du er proff. På hobbybasis mener Meek sporten er en veldig bra treningsform, og helt harmløs.
– Jeg har ikke fått så mange skader. Blåmerker må man regne med etter matcher, de kan også sitte lenge. Men utenom det har jeg ikke fått særlig mange skader, selv om jeg jo har noen arr her og der, sier Emil Weber Meek.
Han mener selv grunnen er at han har trent smart. 27-åringen trener mye styrke, og det defensive er like viktig å bli god på som det offensive.
– Når det kommer angrep vet vi hvordan vi skal møte det. Da unngår du lettere skader, sier han.

Mental test
Emil Weber Meek valgte MMA for han mener det er den tøffeste mentale testen. Dette var også den helt konkrete årsaken til at han valgte MMA som sin gren for seks år siden.
– Jeg har siden jeg var liten gutt vært aktiv i mange ulike idretter, men videoer på YouTube gjorde meg nysgjerrig på MMA. Da jeg flyttet til Trondheim i 2010 trente jeg MMA der et halvt år før jeg startet senteret MMA Trondheim sammen med en kompis.
Senteret i Trondheim er nå det største MMA-senteret i landet.
Han søkte mestring i en av de mest utfordrende idrettsgrenene som finnes.
– Kunne jeg mestre dette kunne jeg mestre hva det skulle være, fastslår 27-åringen.
Meeks treningsfilosofi handler også om at alt han gjør på trening skal ha en mening. Målet om å bli best er det som driver ham.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Slynger Emil Weber Meek 5

Foto: Lars Erik Bakken

Profesjonell
Og han har lykkes. 27-åringen har vært proff siden 2012. Som profesjonell utøver konkurrerer han noen få ganger i året. I fjor deltok han i fire kamper, som tilsvarer et svært aktivt år.
– Det høres kanskje lite ut å ha fire matcher per år, og kanskje færre enn det også. Men kamper kan ikke settes opp for tett i forhold til at man ikke vet utfallet. Dersom noen blir skadet må det tas hensyn til. Konkurranser er en sterk belastning på kroppen, og vi trenger en nokså lang restitusjonsfase, sier Emil Weber Meek.
I tillegg trener man seg opp til en formtopp rett før kamp, forklarer han, og dette tar tid – så for tette konkurranser gjør det vanskelig å treffe slik at man er i toppform til matchen.

Vikingen Valhalla
Meek sitt kallenavn “Valhalla”, er nært knyttet til vikingtiden. Og hans karakteristiske skjegg støtter opp om imaget.
– Jeg sa en gang at jeg skulle ta skjegget, men endte opp med å beholde det. Skjegget gir meg selvtillit og det er blitt en del av Emil Valhalla Meek, sier han.

Øker intensiteten
Oppkjøring til konkurranser starter rundt to måneder før en match. Da økes intensiteten i treningen. Treningsmengden forblir nokså uforandret.
Emil Weber Meek trener vanligvis to ganger om dagen, seks ganger i uken. Hver økt er på rundt 90 minutter, så han lander stort sett på rundt tre timer om dagen.
En av treningene hver dag er kampsport, eksempelvis boksing, med blant annet sparring og teknikker. Totalt trener han mest styrke og eksplosivitet.
– Før matcher trener jeg ekstra mye på eksplosivitet og kraftutvikling, sier han.
Han trener både på Frontline Academy og Magnat Center.
På Magnat trener han sammen med PT Blake Schaefering. Her kjører han fire styrke- og kondisjonsøkter i uken, samt to dager med aktiv restitusjon. På Frontline Academy trener han MMA seks dager i uken.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Dukke Emil Weber Meek 4

Foto: Lars Erik Bakken

Kosthold
27-åringen konkurrerer i vektklassen 77 kg, og for å holde seg på denne vekten må han være svært påpasselig med hva han spiser.
– Det gjelder å spise mest mulig riktig mat, og passe på å ikke gå opp i vekt.
Han styrer kostholdet selv, og synes det går greit. Emil Weber Meek spiser en god del mer proteiner enn mange. Han anslår fordelingen av kosten til å ligge på cirka 200 gram protein, 300 gram karbohydrater og 100 gram fett. Kostholdet består av rene matvarer, som kylling, søtpotet, grønnsaker og mager kesam.

Liker å slappe av
Meek er vokst opp på Nesna i Nordland, bodde deretter i Mosjøen og så Trondheim. Nå har han flyttet til Oslo og har funnet seg godt til rette her med nye og gamle venner, både folk i miljøet – og folk som ikke trener riktig så mye som han selv.
– Når jeg ikke trener liker jeg veldig godt å henge med venner og le. Jeg spiller gitar, hører på musikk og spiller PC- og TV-spill, ser på Netflix – slapper av, rett og slett, sier han.
Som profesjonell idrettsutøver sier han nei takk til fester og hamburgerrestauranter. Han synes det er helt greit, og det gjør vennene også.
– Fokus er å gjøre det bra innen min idrettsgren, og da blir det ikke verdt det. Jeg jobber hardt for å nå mine mål, og en kveld på byen ødelegger veldig mye av det jeg har bygd opp, sier 27-åringen.

Norsk profil
MMA er en idrettsgren i vekst, og stadig flere nordmenn trener denne sporten. Men Emil er ikke i tvil om at dersom det kunne arrangeres norske stevner og konkurranser i MMA ville grenen bli mer populær – både blant potensielle nye utøvere og blant publikum.
– Vi er idrettsmenn som driver profesjonelt, og det hadde vært motiverende med mer oppmerksonhet rundt sporten. Norge mangler en profil i MMA, og den profilen har jeg tenkt å bli, sier Emil Weber Meek ubeskjedent.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Spark Emil Weber Meek 2

Foto: Lars Erik Bakken

Dette er MMA
* MMA = Mixed Martial Arts
* Fullkontaktssport med elementer fra blant annet boksing, kickboksing, bryting og brasiliansk jiu-jitsu.
* Sporten er i sterkt vekst, og stadig flere utøver idretten profesjonelt.
* Det er ikke lovlig å arrangere MMA-kamper i Norge.
* Kampene foregår i bur med høye vegger for å beskytte utøverne mot å falle ut.
* Hver kamp består av runder på fem minutter. De fleste proffkampene består av tre runder. Rundene kan også avgjøres før det er gått fem minutter, ved knockout eller submission.
* Skitne triks som å stikke finger i øyet, sparke i skrittet eller slå bakhodet er ikke lov.
* Av beskyttelse bruker utøverne MMA-hansker (løse fingre), susp og tannbeskyttere.
* UFC er det største MMA-forbundet.

Fakta
Emil Weber Meek

● Født 1988
● Proff MMA-utøver siden 2012
● Bosatt i Oslo
● Medeier i MMA Trondheim
● Proffrecord på 7 seire og 2 tap. Alle kampene han har vunnet er avsluttet på knockout eller submission.

Emils treningsprogram
En daglig økt med kampsport (boksing, kickboksing, ju jitsu e.l). 90 min.
En daglig økt styrketrening. 90 min.
Gjentas seks dager i uken.
En hviledag.