Ekte treningsglede

– Jeg blir inspirert av mennesker som er ekte, flinke til å trene og som viser glede, sier personlig trener og fysioterapistudent Maria Borge Svinø.

Hun mener at det perfekte mennesket ikke finnes, og at hver og en har et ansvar for å vise seg som den man er – i virkeligheten, så vel som i sosiale medier.

– For at jeg skal bli inspirert til trening vil jeg gjerne se gode tips til øvelser og treninger. Samtidig må menneskene være ekte, og vise treningsglede. Man må kunne relatere seg til de man ser på sosiale medier, og det må være mennesker på bildene som ligner på en selv, sier Maria Borge Svinø.

Navn: Maria Borge Svinø
Alder: 20
Bosted: Oslo
Yrke/studier: Personlig trener og fysioterapistudent
Hvor lenge har du vært på Instagram: Siden 2012
Hvor ofte publiserer du bilder på Instagram: Så å si hver eneste dag
Hva slags trening driver du med: Hovedsakelig styrketrening med kroppsvekt og vekter, men har også begynt å smake litt på løping
Instagramprofil: mariaborge
Facebook: PT Maria Borge

Les også: Treningens kontraster

Mer personlig
Ektheten og grad av personlig fremtoning har vært viktig, og ikke minst i stor utvikling, siden Maria startet instagramprofilen sin for snart fire år siden. For henne er det viktig å kunne være med på å motivere og glede andre.

– Jeg er genuint opptatt av å hjelpe andre mennesker. Instagrammen min har blitt mer og mer personlig for hvert år, og jeg publiserer mer og mer av det som er meg. Jeg får gode tilbakemeldinger fra mange ulike, vakre mennesker hver eneste dag. Det er utrolig motiverende og oppløftende for meg å få alle disse koselige meldingene. Jeg vet at det jeg legger ut er med på å motivere og hjelpe andre, og det betyr utrolig mye for meg å ha muligheten til dette, sier hun.

Fokus på å ha det gøy
Treningen har blitt en viktig del av hverdagen for Maria, men treningsfokuset har endret seg med årene. Fra å ha hatt liten kunnskap om trening har hun både lært og erfart mye på de siste fire årene.

– Jeg meldte meg inn på et treningssenter i desember 2012 sammen med noen venninner. I begynnelsen hadde jeg svært liten kunnskap om hvordan man skulle trene riktig på egenhånd. Dermed ble det mest gruppetimer, men også mye trening på maskiner og ellipsemaskin. Jeg leste mye på nett, og fikk hjelp av venner som hadde kunnskap om trening, forteller Maria om starten på treningsinteressen.

Les også: Slik trener @instacatrine

(artikkelen fortsetter under bildet)

unnamed

Etter hvert ble det mer styrketrening, og det var ikke lenger så skummelt å trene alene. Treningen ble en stor del av hverdagen, og fikk raskt hovedfokus i livet til Maria.

– Jeg trente litt for mye og litt feil, og dette førte til noen overbelastningsskader som jeg i dag har lært mye av. Jeg lærte mer om trening, og hva som fungerte for meg, fortsetter hun.

Treningsinteressen førte Maria etter hvert på kurs til Australia for å bli personlig trener. I dag jobber hun som PT, og selv om styrketrening fortsatt er en viktig del av hverdagen har den ikke lenger hovedfokuset.

– Trening har blitt en viktig del av hverdagen. Går det noen dager eller uker uten trening kjenner jeg at det er noe som mangler. Trening gir meg energi, glede, mestringsfølelse og tro på meg selv. Treningen er en positiv del av min hverdag, og noe jeg rett og slett trenger for å ha det bra. Nå fokuserer jeg på å ha det gøy med treningen, kose meg ellers i hverdagen og selvfølgelig også på studiene, sier hun.

Den perfekte treningsøkten
Som personlig trener er Maria opptatt av at treningen tilpasses den enkeltes behov og utgangspunkt, men for henne er en perfekt treningsøkt en økt for hele kroppen.

– Jeg starter med øvelser for ben og rumpe. Gjerne noen tunge øvelser, og noen lettere der jeg får kjenne at det svir skikkelig i musklene. Så må jeg ha med en pullupvariant, og gjerne også dips. Så kjører jeg et par øvelser til for overkroppen, én-to mageøvelser og ender gjerne det hele med en sirkel eller noen øvelser som gjør at jeg får høy puls og svettet ut skikkelig. Etter en slik økt er jeg alltid fornøyd, sier Maria.

Favorittøkten gjenspeiler hva slags øvelser hun mener er de viktigste i et treningsprogram.

– De viktigste øvelsene er i mine øyne en form for utfall, markløft eller hip thrust, knebøy, roing, pushups og en kjerneøvelse – gjerne en form for pallof press eller roll-outs. Som sagt så kommer dette veldig an på hva man vil oppnå, men med disse øvelsene kommer man langt om man ønsker en funksjonell kropp, sier Maria.

Les også: Helt ekte treningsglede

(artikkelen fortsetter under bildet)

unnamed-2

Start i det små
Når vi spør Maria om hvilke tips hun vil gi til de som ønsker å starte å trene, og kanskje legge om livsstilen sin, svarer hun engasjert:

– Start i det små. Du trenger ikke legge om hele livsstilen din på dagen. Sett deg små, gjennomførbare mål. Spis mer grønnsaker og frukt, lag mer mat fra bunnen av, velg produkter med kort eller ingen ingrediensliste, sier hun.

Når det gjelder trening anbefaler Maria å starte med å øke hverdagsaktiviteten.

– Prøv å få inn et par gåturer i uken. Etter hvert kan du prøve deg på styrkeøvelser hjemme. Når du føler deg klar for det kan du ta treningen et steg videre. Kontakt en PT, start på et treningssenter, meld deg på gruppetrening eller få med deg en venn på en fast treningsøkt i uken. Ikke start med et mål om syv økter i uken. Én-to økter er mer enn nok som en start, påpeker hun.

Når det gjelder kosthold er Maria tilhenger av å gjøre det enkelt og variert. Ikke minst mener hun det er viktig å unne seg noe søtt, og det med god samvittighet

– Jeg har et sunt og variert kosthold med fokus på å få i meg nok mat hver eneste dag. Når man trener og beveger seg mye trenger kroppen mye mat. Jeg følger ingen diett, og spiser hva jeg vil, når jeg vil. Som regel spiser jeg mat som gir god energi og næring til kroppen, men om jeg har lyst på en is eller godteri og sjokolade spiser jeg det uten problemer eller dårlig samvittighet. Jeg mener at livet er for kort til å ikke unne seg det man måtte ønske. Jeg tenker som dette: Spis sunt og tren bra. Uten å overdrive. Livet er mer enn mat og trening, avslutter Maria.

Les også: – Sixpacken definerer deg ikke