– Det handler om deg

Tonje Melheim Næss tar et oppgjør med trenings- og kroppshysteriet, og understreker viktigheten av å finne din vei til en givende hverdag.

Les også: – Trening betyr alt

– Vi sammenligner oss selv med alle andre, som har helt andre forutsetninger og forhold, og vi glemmer at det ofte kun er solskinnshistorier ute og går i sosiale medier, innleder personlig trener og ernæringsrådgiver, Tonje Melheim Næss.

Hun har sett seg lei på trenings- og kroppshysteriet, og minner om at det til syvende og sist handler om å finne din vei til en givende hverdag.

– Mat, kropp, trening og det å leve sunt og balansert handler ikke om å sette begrensninger og skape energityver, usunt fokus og mer stress i hverdagen. Gjør en skikkelig jobb med å faktisk bli fornøyd med den du er. Hvis du aldri blir god nok for deg selv og ingenting er bra nok, når skal det bli det da, spør Melheim Næss.

Navn: Tonje Melheim Næss
Alder: 27
Bosted: Oslo
Yrke/studier: Mental trener, ernæringsrådgiver, personlig trener og osteopatstudent
Hvor lenge har du vært på Instagram: Ca. 5-6 år
Hvor ofte publiserer du bilder på Instagram: Fra 1-2 ganger om dagen
Hva slags trening driver du med: Styrketrening, løping og svømming
Instagram: melheimwellness.no
Facebook: Melheimwellness.no
Blogg/nettside: http://tonjenaess.noractive.no/

Mestring og glede
Nettopp en sunn og balansert holdning til kosthold, kropp og mat er det Melheim Næss forsøker å formidle til sine følgere i sosiale medier. Tilbakemeldingene hun får betyr mye, men aller mest betyr det å kunne inspirere andre til å ha tro på seg selv og tørre å være «happy».

– Jeg får hjelpe mennesker til å lettere akseptere at vi alle må bli bedre på å koble vår identitet til den vi er som person, ikke vår nåværende situasjon. Vi kan alle bli bedre på svakhetene våre og oppleve mestring og glede. Hver dag, understreker Melheim Næss.

For 27-åringen har trening og bevegelse alltid vært veldig viktig. Det er her hun får koblet av og restartet systemet, både mentalt og fysisk. Men det kommer ikke av seg selv, og det er først og fremst deg selv som må identifisere hva som fungerer for deg.

– Vi må rett og slett grave i oss selv og finne ut hva som motiverer oss. Det må være noe som driver deg, som er koblet mot din egenverdi og dine ønsker. Jeg tror også vi må senke terskelen for hva trening er. Det må ikke være 60 minutter bootcamp med blodsmak i munnen. Frisk luft og det å bli svett på ryggen hjelper mye. Trening må være gøy, og vi må tørre å fomle litt rundt for å finne ut hvordan vi liker å være aktive, råder Melheim Næss.

Les også: – En glede å hjelpe andre

Den perfekte økta
Som yngre spilte Melheim Næss fotball på høyt nivå, men i dag er det styrketrening, triathlon og hverdagsaktivitet som står i fokus. Felles for all treningen står imidlertid følelsen av å bli bedre rustet til å takle stress og utfordrende situasjoner som livet byr på, og ikke minst godfølelsen hun kjenner på etter økta.

– Ikke alle økter er like tunge, lange eller utfordrende, men jeg har alltid en god følelse etterpå og da opplever jeg økten som perfekt, forteller Melheim Næss.

For at en treningsøkt skal føles bra må energien ha vært der hele veien. Her er det tre ting som gjelder, ifølge Melheim Næss.

– Hydrering, restitusjon og mat. Har jeg sovet bra, drukket bra og spist bra, kan jeg som regel trykke til som jeg vil, sier hun.

– Kan du beskrive en perfekt treningsøkt?

– Jeg digger å tråkke litt utenfor komfortsonen når jeg trener. Høy puls, melkesyre og det at jeg får utfordret tankene mine underveis gir meg en sykt deilig følelse når jeg er ferdig. På disse øktene kjører jeg ofte en sirkeltrening bestående av intervaller, prowler, knebøy/utfall, markløft, pushups og burpees. Kjapt, effektivt og veldig moro, svarer Melheim Næss, og legger til at slike tøffe økter kun gjennomføres én-to ganger i uka.

(artikkelen fortsetter under bildet)

melheim-naess

– Jobb med svakhetene dine
Med en tidligere spiseforstyrrelse i baklomma er Melheim Næss ekstremt opptatt av at kostholdet er en del av noe positivt som gir energi, mestring, fokus og gode opplevelser.

– Jo bedre jeg setter sammen måltidene mine, jo raskere restitusjon har jeg og jo mer energi har jeg å gå på de dagene livet trykker til. Også er det jo utrolig digg med stabil energi, konsentrasjon og spenningsnivå de dagene det er litt mye som skjer. Spis etter hva du skal prestere, rett og slett. Også skal det jo selvsagt smake godt, sier hun.

Det bringer oss igjen inn på Melheim Næss’ fanesak. Du kan få så mange råd og tips du bare vil, men til syvende og sist handler det om deg selv og dine valg.

– Hvis du jobber med å forbedre svakhetene dine blir det lettere å forvente mestring, du får flere gode resultater og selvtillit. Ta ett skritt av gangen og ikke vær redd for å feile. Det er her vi lærer. Aksepter at noen dager er mer utfordrende enn andre, og sett deg gode mål underveis. Evaluer deg selv, ros deg selv og ha det skikkelig kult på veien. Du eier og bestemmer over ditt liv, og det er bare du som kan gjøre jobben, sier Melheim Næss og avslutter:

– Skal du gjøre noe over lang tid må du være så smart at du gjør det på en måte som er forenelig med nettopp dette – at det kan gjøres over lang tid.

Les også: Ekte treningsglede