Bli motivert til trening og en sunn livsstil

Trenings- og motivasjonstips fra personlig trener og coach Julie Rafoss.

Julie A. Rafoss er 22 år og jobber som personlig trener og som coach på nett (www.julierafoss.com). Hun er livsglad, energisk, positiv og veldig glad i livet! Julie uttaler selv at hun elsker det hun driver med og har ikke angret en dag på yrkesvalget hun har gjort.

Trening og sunt kosthold er mine to store interesser og det gir meg mye glede å kunne hjelpe andre med å endre livsstil og få en helse og kropp de føler seg vel i og trives med. Og også oppnå ting de alltid har drømt om.

Hvordan ble du selv interessert i trening?

Jeg har en bror som begynte tidlig å interessere seg for bodybuilding, så vi var å kikket på noen bodybuildingstevner rundt omkring sammen med han. Da ble jeg utrolig fascinert av alt sammen og tenkte at muskler, det ville jeg og ha.  Jeg ble ikke noe bodybuilder, men jeg fikk altså sansen for muskler.

Du har deltatt i bodyfitness. Hva fikk deg til å begynne med/delta i fitness?

Jeg hadde trent i mange år og ønsket å vise frem det jeg hadde bygd opp. Jeg fikk en utrolig god opplevelse av det hele takket være Børge Fagerli som hjalp meg med dietten, samt god støtte fra familie og kjæreste. Følelsen av å stå på scenen var helt magisk, selv om jeg ikke nådde helt til topps resultatmessig. Jeg nådde likevel målet mitt, å stille i mitt livs beste form med et smil om munnen.  Reisen mot scenen lærte meg MYE om min egen kropp, selvdisiplin, viljestyrke og kroppens overlevelsesmekanisme – og ikke minst hvor støttende familie, venner og kjæreste jeg har.

Hva inspirerer deg til trening?

Det høres kanskje ut som en klisje, men gleden det gir og velværefølelsen. Følelsen av mestring, at kroppen fungerer og kan klare så vanvittig mye mer enn man tror. Det inspirerer meg. Av og til kan jeg nesten bli rørt av hvor fantastisk kroppen er satt sammen. Om man står på så kan man klare de utroligste ting.

Hva inspirerer deg til å hjelpe andre?

Jeg har selv vært både overvektig og slitt med anoreksi da jeg var yngre, så jeg har mye egen erfaring med det å være ukomfortabel i egen kropp, på flere måter. Jeg forstår meg så alt for godt på dem som er desperate etter en forandring. Det som gir meg mest er å kunne hjelpe med å sette opp et sunt kosthold som gir matglede og tilfredshet, og et treningsopplegg som gir mestringsfølelse, som utfordrer og som gir resultater. Det beste jeg hører er kunder som sier at kostholdet ikke er noe stress og at de koser seg med maten og treninga. Ansiktsuttrykket på en kunde som har nådd målet sitt eller som klarer noe han/hun aldri hadde trodd de ville klare – det gjør meg rett og slett glad. Da føler jeg at erfaringen jeg har fått etter mange år med mye styr rundt min egen livsstil (psykisk og fysisk), har blitt snudd til en veldig god erfaring og lærdom som jeg kan dele med andre.

Hvilke kvaliteter bør en dyktig personlig trener/coach ha?

Jeg mener at det viktigste er at hver enkelt kunde trives med sin pt/coach. Om kunden føler seg sett og respektert, samtidig som de har fått et opplegg de virkelig kan trives med og samtidig holde seg skadefri, så vil jeg si de har en dyktig pt/coach. Folk er forskjellige og har ulike behov. Derfor mener jeg at det ikke finnes noen fasit. Når jeg velger coach selv så ser jeg uten tvil etter hvor oppdaterte de er, at de har god kunnskap innen anatomi og fysiologi og har en over gjennomsnittlig forståelse og interesse for trening og kosthold. Da er de ofte også interessert i å hele tiden lese seg opp og bli bedre. Dette er dog det som er viktig for meg.

Kan du gi våre lesere et innblikk i hvordan du selv trener?

Akkurat nå trener jeg styrke fire ganger i uken, to økter med kortintervall og en joggetur på 4-7 km. Jeg har fokus både på styrke og utseende, en kombinasjon som motiverer meg til å stå på og som gir meg mye treningsglede.

pt1

Julia A. Rafoss på treningsenteret (foto:privat)

Hva er dine favorittøvelser dine?

Rumpe: Hipthrust og glutebridge. Framside lår: Gående utfall. Bakside lår: rumensk markløft. Legger: stående og sittende tåhev. Bryst: pushups. Rygg: pullups og omvendt roing. Skuldre: enarms sideliggende sidehev på skråbenk. Triceps: JM-press. Biceps: bicepscurl sittende på skråbenk (tilbakelent). Mage/core: plankevarianter som f.eks. dynamisk planke og supermann i slynge.

Hvilke tips vil du gi til våre lesere med tanke på styrketrening og utholdenhetstrening/cardio?

Om målet er å se best mulig ut og å holde seg ung og frisk så anbefaler jeg å ha hovedfokus på styrketrening. Ikke vær redd for å trene tungt, men bruk gjerne også din egen kropp flittig (omvendt roing, pushups, pullups, dips, gående utfall, burpees, spensthopp for eksempel). Utover dette anbefaler jeg å være aktiv i hverdagen og utnytte aktiviteter som husvask, lek med barna, trapper og andre ting som hindrer inaktivitet. Også mener jeg det er utrolig bra å få lufta hodet i frisk luft i blant.

Hvor ofte bør man bytte styrkeprogam?

Så lenge man har fremgang og ikke kjeder seg, mener jeg det ikke er noe veldig stort poeng i å bytte om på styrkeprogrammet.

I jobben din som personlig trener og coach, hvilke råd gir du til kundene dine med tanke på kosthold?

Spis mat du LIKER, som du trives med å spise og som gir kroppen din tilstrekkelig med næring. Kosthold skal være lystbetont og ikke noe du styrer og stresser med. Finn en gylden middelvei og ikke gå for ekstremdietter og kurer som bare holder en periode. Man trenger ikke unngå alt mulig (eks: karbohydater og fett) for å leve sunt, man kan spise alt, bare i riktig mengde.

Kan du gi oss eksempel på sunn og næringsrik frokost, lunch, middag og kveldsmat?

Her er det haugevis av ting å ta av. Jeg kan gi noen eksempler fra mitt eget kosthold:

Frokost: havregrøt kokt på kokosmelk med naturell gresk yoghurt eller smoothie med banan, spinat, gresk naturell yoghurt, kakao og mandler.

Lunsj: omelett med egg, skinke, ost og masse grønnsaker eller 1 boks cottage cheese med kokosmelk og bær.

Middag: couscous/pasta/ris/potet/søtpotet med kylling/karbonadedeig/sei/torsk/laks og masse grønnsaker, kokosmelk som saus sammen med krydder, eller speltlompelasagne med speltlomper, cottage cheese, hakka tomat, grønnsaker og ost.

Kveldsmat: en stor bolle med oppkuttet frukt og en boks mager kesam, eller pannekaker av havremel, egg, cottage cheese, banan og proteinpulver med lett syltetøy på.

Hva er ditt beste tips mot søtsug?

Helt ærlig – bit tenna sammen og stå imot. Jeg hadde 90 dager uten søtsaker og endte opp med å ikke ha NOE som helst søtsug. Ja, det er innmari tøft i starten, men veldig verdt det.  Det handler om å bryte avhengigheten. Søtsug må rett og slett tas med jernhånd. Før spiste jeg sukker daglig fordi jeg MÅTTE ha det. Nå kan jeg fint spise søtsaker på besøk hos andre eller i selskaper, og det går helt fint.

Har du tips til hvordan man skal motivere seg til trening?

Om du er nybegynner så sett deg noen konkrete mål og små delmål. Om du er usikker på hva som er realistisk, snakk med en personlig trener eller livsstilscoach. Sett deg mål som du blir glad av å tenke på og som er viktig for deg å oppnå. Motivasjonen er sterkest når den kommer innenfra og når du har flere grunner til å stå på enn til å gi deg.

Viderekommen, samme som nybegynner. Sett deg hovedmål og delmål som pusher deg til å gi jernet og ikke gi opp på tunge dager. Fokuser på din egen prestasjon og på å bli bedre enn deg selv, ikke alle andre.

Hva er dine tips til å lykkes med en sunn og aktiv livsstil?

Ha glede av det du gjør. Ja, det kan og bør utfordre deg og dytte deg ut av komfortsonen, men du bør uansett kjenne på glede og mestring. Se på aktivitet og sunn mat som noe positivt, ikke et tvangsregime. Kroppen din fortjener å bli behandlet bra. DU fortjener det!

Uansett hva slags kostoppsett eller treningsregime du har – sørg for at du har det bra. Livet er for kort til å ikke ha det bra!

Motto:
«Believe – even when you can’t see». Dette har jeg tatovert på ryggen min. Alltid ha troen på deg selv og andre, og på at ting vil gå bra, selv når du møter motgang og ting ser mørkt ut. Ikke la noe ta fra deg troa!

Om du vil lese mer om Julie A. Rafoss, finner du henne på www.julierafoss.com og på instagram: pt_julie

Artikkelforfatter: Elisabeth Innselset. Høgskulelektor i idrett. Høgskulen I Volda.