Alternativ trening: Strongman

Drøye fire mil utenfor Stavanger nærmere bestemt Nærbø finner du noen av Norges sterkest menn og kvinner i konkurranseformen Strongman. Det er treningssentrert Gymmen ved Mattis Bjorheim i spissen som har tatt initiativet til at Stongman har blitt en populær form for trening i den lille bygda med drøyt 7000 innbyggere, og flere av medlemmene hevder seg på landsbasis.

 

En av utøverne er 19 år gamle Anders Hauge Hognestad, som alderen tilsier er han ung mann, med et vanvittig pågangsmot. Anders sitt store mål for 2015 er å bli Norges sterkeste under 80 kg og han er på god vei. Nylig satte han to personlig rekorder, først i knebøy med imponerende 200kg og så i støt på 120kg.

 

Hvordan er det mulig å bli så sterk tross din unge alder?

Først og fremst handler det om være målbevisst og legge en plan for hva en ønsker å oppnå. Når jeg konkurrerte for første gang i Norges sterkeste (-80kg) som 17 åring var jeg mest med for å lære, og endte tilslutt på en åttende plass. Etter som årene går, får jeg mer styrke og erfaring noe som vises igjen på resultatlistene.

 

Nå som årene har gått, hvilke anbefalinger kan du komme med til andre unge som ønsker å drive med denne sporten og trening generelt?

Når en holder på med Strongman er det viktig å forstå at det ikke finnes noen snarveier, det gjelder også vanlig form for styrketrening. Det er viktig å legge en plan på hvordan du skal oppnå dine mål, samt kombinere kosthold og smart trening. Hard jobbing og kunnskap er nøkkelen til suksess.

 

Kan du gi et innblikk i hvordan en dag på Gymmen er for deg, hvilket program kjører du til en hver tid?

 For å nå målet mitt om å bli Norges sterkeste (-80kg) kreves det veldig mye, og til tider kan det være veldig ekstremt. Det er ikke alltid like kjekt å trene utendørs en kald og regnfull lørdagskveld. Men jeg er 100% sikker på at alle timene i typisk Jærvær blir glemt når jeg forhåpentligvis når mitt store mål.

Nå som det er lenge til konkurranse har jeg et program som fokuserer på å forbedre grunnstyrken i baseøvelser som knebøy, benkpress og markløft. I løpet av noen uker kommer jeg til å legge om treningen og starte oppkjøringen til Rogalands sterkeste mann som avholdes i April.

 

Hva er din favoritt øvelse?

Øvelsen jeg liker desidert best er Yoke-race, her kreves det mye styrke i kjernemuskulaturen og kondisjon. I tillegg er det mye kilo involvert noe som alltid er kjekt.

 

For å yte maksimalt er kostholdet viktig, hvordan legger du opp ditt kosthold?

Siden jeg begynte å trene har jeg alltid vært opptatt av riktig kosthold. I løpet av en dag spiser jeg 3000 kalorier fordelt på åtte måltider. Jeg søker alltid etter informasjon og veiledning hos folk som har mye erfaring samt nettforum. Det som ofte er problemet hos folk er kostholdet og å få til en progresjon over tid. I mange tilfeller føler de at det går for sakte og tilslutt gir de bare opp. I begynnelsen av min karriere viste vekta 58 kg, og jeg tok 40 kg i knebøy og løftet 35 kg over hode. Nå tre år senere tar jeg 200 kg i knebøy og løfter 120 kg over hode. Uten en kostholdsplan ville jeg nok ikke hatt samme progresjon.

 

Hvordan skal du nå målet ditt med å bli Norges sterkeste mann (-80kg) i 2015?

Nå er det fortsatt en god del måneder igjen til konkurransedagen i September. Frem mot det store målet er det viktig at jeg forbedrer tre elementer. Først vil jeg øke presstyrken over hode. Videre gjelder det å jobbe med markløft og atlasstein. På langsikt gjelder det å hele tiden å forbedre de småtingene som gir store utslag, spesielt teknikk.

Her er lenke til youtubekanalen til Gymmen.

Artikkelforfatter er Stian Andre Norheim.

Fakta

Strongman (engelsk for «sterk mann») er en engelsk betegnelse for kraftkarer, sirkusatleter og deltakere i moderne strongman-konkurranser.

For å kunne hevde seg i denne konkurranseformen, stilles det store krav til både eksplosiv- og utholdende styrke. Det er viktig å trene generell styrketrening for hele kroppen, i tillegg til å fokusere på mer løft på gamle måten som løfte steiner på 150kg, bære kofferter på over 100kg i hver hand eller åkbæring med 400kg på ryggen. Kilde: Wikipedia.no

Strongman sporten blir per dags dato sett på som enn ekstremsport innen styrke og muskelavrivninger og betennelser er ikke uvanlig kost.