Treningsmotivasjon i koronatiden

Da var sesongen endelig i gang! Årets første ritt var en semi-klassiker på brostein i Belgia. For mange var dette årets første ritt, og det var stor spenning i feltet. Med flere velt og mange brosteinspartier ble det et tøft og hardt ritt. Først og fremst er jeg utrolig glad for muligheten til å konkurrere selv om det er mye smittevernstiltak og covid-testing i disse tider. Tror jeg endte på ni tester på like mange dager under oppholdet i Belgia. Uansett var det godt å få kjent på adrenalinet igjen, men også komme inn i rittmodus.

Nå sitter jeg godt plantet på sofaen med PC ‘en i fanget mens jeg skriver dette innlegget. Med kun to dager igjen av karantenen etter hjemkomst til Norge, er det knapt en uke til jeg reiser ned til Belgia igjen. Det vil si at dagene stort sett går med til trening, hvile og studier før en ny rittbolk begynner. Dette er ting jeg stort sett gjør i livet mitt, selv under normale tider. Jeg kan sikkert telle på en hånd hvor mange økter i året hvor jeg føler at lysten til å trene er totalt fraværende. Det er som regel etter endt sesong hvor det er lenge til neste ritt hvor denne følelsen kan blusse opp. Nå som rittene er i gang, er motivasjonen ekstra sterk. Det får meg også til å tenke på at det er veldig mange mosjonister, idrettsutøvere og folk ellers som ikke får trene med andre eller delta på konkurranser slik smittesituasjonen har nå har blitt. Det får meg også til å tenke et år tilbake i tid, da koronaen virkelig slo til her i landet. Jeg fikk melding om at hvert eneste ritt ble avlyst, og resten av sesongen var preget av stor usikkerhet. Siden jeg ikke hadde konkurranser å se frem til, ble det trening istedenfor. Jeg trente som normalt, men la inn egne tester en gang iblant for å ha noen gulrøtter på veien mens jeg forberedte meg til at sykkelsesongen kunne starte opp når som helst. Samtidig tenkte jeg at treningen jeg gjør nå ikke vil gjøre meg til en dårligere idrettsutøver. Og hvis det skulle tatt et helt år før jeg fikk konkurrere igjen, så skal jeg i hvert fall komme tilbake sterkere enn noen gang!

Hva kan du finne på nå?

Nå som mange treningssentre er stengte og flere fritids- og idrettsaktiviteter er satt på vent kan det være vanskelig å motivere seg for trening. MEN du kan fortsatt være aktiv og gjøre treningen spennende på mange andre måter. Å trene med familien kan være vel så bra og god trening som en gruppetime på treningssenter.

Under ser du tre forslag til treningsøkter som passer uansett alder og nivå. Husk at det enkle er ofte det beste, og man trenger verken mye utstyr eller tid for å få til en god økt!

Økt 1: Sirkeltrening

En morsom form for styrketrening som passer uansett utgangspunkt og nivå! Skriv ned 6-8 ulike styrkeøvelser (bli gjerne enige om hvilke øvelser dere vil kjøre), slik at alle vet hvilke øvelser som skal gjennomføres. Utfør hver øvelse i 45sek før dere tar 15sek hvile (går over til neste øvelse). Når dere har utført alle øvelsene, gjenta hele serien én til to ganger til.

Økt forslag:

  1. Planken
  2. Push-ups (på tærne eller knærne ut ifra nivå)
  3. Situps
  4. Rygghev
  5. Utfall
  6. 90 graderen

Økt 2: Langtur med innlagt styrke

Hva er vel bedre enn en skikkelig god langtur på beina med familien? Legg gjerne opp til en rute som tar ca. 1-3t. Rask gange er en super aktivitet for å øke utholdenhet. For å krydre opp gåturen kan det legges inn styrkeøvelser underveis. Etter hver 2. km kan dere for eksempel ta 5-10rep med push-ups, utfall, knebøy, spensthopp osv.


Økt 3: «Fyll opp banken»

Ikke med penger – men kilometer og treningstimer!

Enkelt og greit! Bli enige innad i familien om hvor mange kilometer dere skal gjennomføre til sammen i løpet av én uke. For eksempel kan målet den første uken være å gå/løpe 50km til sammen. Dersom én av medlemmene har gått eller løpt 6km har dere 44km igjen. Lag gjerne et skjema som kan henge på kjøleskapet hvor dere loggfører både tid og distanse.

Hilsen Ann Helen