Et helt nytt år!

Heihei, og GODT NYTTÅR!

Håper alle har hatt ei god jul og ei fin nyttårsfeiring og er klare for et helt nytt år med hundrevis av dager du kan fylle med hva du vil!

En fin juleferie

Som sikkert flere av oss av kjent på har denne uken vært en brå overgang fra den gode julefreden med avslappende dager og deilig mat. Jeg har vært virkelig heldig og fått feiret jula stort sett som planlagt med hele familien, i alle aldre. Alle har holdt seg friske gjennom både jula og resten av året, så det er jeg utrolig takknemlig for – særlig i år! Jula mi består mye av det å være sammen med familien og utnytte fridager til å være mer utendørs enn jeg er til van  lig, helst på ski. Ja takk til hvit jul! Heldigvis kom postkortjula dalende ned nesten samtidig med at juleklokkene ringte inn. Det gjorde at jeg fikk mange fine skiturer i jula, tross en snømengde under gjennomsnittet i Trøndelag.

 De fleste av turene var med de smaleste skiene på rolige langturer blant snøtunge trær både i godt selskap og alene. På noen av aleneturene kom jeg ganske nærme innpå både elger, ryper, harer og rever-det gir treningsturene en ekstra dimensjon! Men jeg fikk ikke knipsa bilder av noe annet enn meg selv, dessverre 😉 Den fineste turen var nok likevel en nyttårstur på «turskia» på svenskegrensen, med utsikt til Skjækerfjella, det var ordentlig majestetisk å se de fine toppene i det fjerne. Neste gang skal jeg gå inn i selve nasjonalparken og være noen dager! Ett av mine mål for 2021 er faktisk å være på en friluftstur over to uker i strekk. Min «rekord» frem til nå er åtte netter sammenhengende ute, så det syns jeg er alt for lite i forhold til at jeg nå er 32 år! Naturen er til for å brukes og tas vare på, så jeg håper flere enn meg har som mål å ha et naturnytende og naturvennlig år.

Nytt år – vær ute!

Men nok om jula! Nå er det et nytt år med mange gode hverdager framfor oss. Mine hverdager har en ganske normal gange selv om restriksjonene i samfunnet er strenge fortsatt. Som lærer på en ungdomsskole får jeg heldigvis være på jobb og møte elevene! Jeg har også PT-timer utendørs med (svært) god avstand. Jeg kjenner det er veldig godt å få kunne gå ut døra og møte mennesker hver dag, så all mulig kreds til dere som sitter på hjemmekontor! Det viktigste er uansett å gjøre det beste ut av enhver situasjon, hver dag. Her på trening.no er det jo utrolig mange gode artikler om hvordan man kan passe på og utvikle både kropp og hode, så jeg regner med dere som leser dette har en god drive og motivasjon til å gunne på med trening fremover. Det er mange steder treningssentrene må fortsette å holde stengt. Dette har pågått såpass lenge nå at jeg håper dere som er vant til å trene inne på senter har fått inn andre måter å holde kroppen i gang på! Som den langrennsentusiasten jeg er med så fine løyper tilgjengelig her i Osloområdet så er det ikke noe problem for min del å få den treninga jeg har lyst på. Derfor vil jeg også oppfordre DEG til å benytte denne suverene treningsformen som er både åpen hele døgnet og svært smittevennlig! Kanskje er du allerede svært erfaren og har satt deg langrennsmål for denne sesongen? (Krysser fingrene for at skirenn kan bli gjennomført!) Eller kjenner du at det å prøve skia sitter så langt inne at det bare blir et ork? Hva med å ta det som et steg ut av komfortsonen og bare prøve – i alle fall én gang?

Tips til langrennstreninga

Uansett nivå og mål du har så har jeg noen tips å komme med som kanskje kan gjøre langrennstreninga litt bedre:

  1. Øv deg på skibalanse, uansett ferdighetsnivå! Er du lite erfaren er det viktigste å gå på ski! Mengde må til-teknikk kommer ikke av seg selv, sånn som det meste annet. Gå litt uten staver, lek deg i orgeltramp og småhopp og stå på ett ski ned små bakker. Har du allerede god skibalanse, ja da kan du også stå på ett og ett ski så lenge du kan om gangen (det er ganske gøyJ) og utfordre deg selv i vanskelige utforkjøringer. Dette er perfekt krydder for langturene! Men, husk at teknikktrening ikke bare skal holdes til lav intensitet, det er viktig å opprettholde teknikken når du blir sliten også! Da kan du dra i fra konkurrentene J
  2. Bestem deg for ett eller to «mål» for treninga. Hva vil du få ut av hver enkelt trening? Er det å øke VO2maks? Bli bedre på dobbeldans? Øke kapasitet i staking? Eller rett og slett bare nyte å være ute i naturen? Ofte er det mer enn nok å ha f.eks. som mål å fokusere på å holde en god enkeldans flatt terreng, eller å gå så langt opp som mulig med dobbeldans i motbakker.
  3. Sånn som med alt annet: ikke la synet av at andre behersker noe bedre enn deg bryte deg ned! La det heller være en motivasjon og prøv å se om du kan lære noe av dem! Det å kjenne at langrenn ikke er noe gøy fordi andre har bedre teknikk, er mer utholden eller har nyere utstyr. Når det er sagt så er det viktig for opplevelsen å ha utstyr som hjelper deg til å få så god teknikk som mulig. Skal du skøyte er det viktig å ha lange nok staver (20 cm under din egen kroppshøyde, eventuelt noen cm høyere) og gjerne ski med et godt spenn, og i alle fall uten smurning J

Jeg håper jeg ser noen av dere i løypa fremover, og at dere da slår av en prat om hva du har satt deg som ønsker for dette året. I tillegg til å være på tur og gå mye på ski har jeg blant annet satt som et stort ønske om å holde meg frisk og skadefri og kan trene strukturert nok til å løpe en halvmaraton under 1.30 – og da forhåpentligvis i en arrangert konkurranse med mange andre som løper. Det er så mange områder man kan sette seg mål på, og selv om man ikke når det helt så er det viktigste med mål at man har noe man gleder seg over i prosessen og utvikler seg av!

Nyttårshilsen Andrea