Mistet 20 kilo på 20 uker

Det var målet Mounir El’Mourabit (35) satte seg i august. Nå har han gått ned 19 ½ kilo og stortrives på trening. 

 Etter flere år med mye kos og tv-titting, syntes Mounir at nok var nok, kom seg ut av sofaen og begynte å trene for alvor. 9. august i år veide 35-åringen 118 kilo, og la en plan for å finne formen. Mounir mener slanking først og fremst krever god selvdisiplin og planlegging.

–    Tidligere hadde jeg prøvd å slanke meg, men det er første gang jeg har gått så  systematisk til verks. Via nettsiden vektklubb.no fikk jeg oversikt over hvor mange kalorier jeg måtte forbrenne for å redusere vekten. Jeg så hvor mange kalorier det var i ulik mat, og beregnet ut i fra det hvor mye jeg kunne spise.

Mounir hadde tidligere trent styrke, men ble fort lei på grunn av mangel på resultater. Derfor var planen de første ukene å trene opp kondisjonen med sykling og turgåing, før han begynte med styrketrening.

Mounir sammen med familien før vektnedgangen.  20 kilo lettere ser Mounir frem til å bli mer aktiv sammen med barna Mali, Alma og kona Linda.

–    Første dagen startet jeg med en lang tur over fjellet for å teste formen. Jeg  trodde jeg skulle få hjerteinfarkt flere ganger på veien opp, og skjønte at kondisjonen ikke var helt på topp. Etter hvert syklet jeg faste ruter og tok tiden for å teste meg selv. Fremgangen jeg merket ble en stor motivasjon for å fortsette å trene. 

Fortsatt trener han fire ganger i uken, og spiser det samme som han gjorde tidligere, men i mindre porsjoner.

–    Jeg veier ikke måltidene, men bruker rett og slett fornuften. Alle vet jo at for  eksempel wienerbrød og godteri ikke er sunt, så da bør man prøve å redusere inntaket.

Mange unner seg nok litt ekstra i julen, som tradisjonelt blir feiret med litt fetere mat, men for Mounir har ikke dette vært en ekstra utfordring.

–    Man kan bytte ut godbitene med noe sunnere, for eksempel mandariner i stedet for Twist. For meg har det allikevel vært viktig å kose meg en gang i blant, så tar jeg heller en treningsøkt dagen etter for å kompensere litt.


Mounir har verken søkt hjelp hos personlig trener eller ernæringsekspert, i stedet har han satt seg mål underveis og vært fast bestemt på å nå målet sitt.

–    Jeg fortalte om slankingen til alle jeg snakket med, og på den måten ble det en  ekstra motivasjon. Det mest utfordrende er å få tid til å trene, i tillegg til familie og arbeid. Heldigvis var konen min veldig forståelsesfull og ga meg tid til å trene.

27. desember skal Mounir i følge planen veie 98 kilo. Nå er han to uker og ½ kilo fra målet.

– Det har vært bra å nå små mål underveis. Det var fint å kunne kjøpe en jakke i størrelse large i stedet for XXL.

Mounir tror ikke det blir vanskelig å holde på den nye vekten.

– Frem til nå har målet med treningen vært forbrenning. Nå kan jeg fokusere mer på å bygge opp kroppen og holde formen, ytterligere vekttap blir i så fall en bonus. Jeg vil ikke gå ned mye mer, og miste meg selv, men jeg vil holde vekten under 100 kilo og trene tre ganger i uken.

Til andre som prøver å slanke seg, har 35-åringen noen tips.

– Hold ut de første fem ukene! Jeg har sett hvor enkelt det egentlig er, og det blir bedre etter hvert. Det er viktig å begynne med en treningsform du liker, og utfordre deg selv. Egentlig er det hele veldig enkelt; forbrenn flere kalorier enn du spiser.

Ingressfoto: Linda Mønstre

Familiefoto: privat

Portrett: Lina Hekkli