Skihopping var Ole sin aller største lidenskap som ung – hva var det som skjedde og hvordan ble Ole en av Norges største innebandystjerner?
Det er langt fra hoppbakken til Youtube filmen om Zorro-finta som har blitt sett av millioner av mennesker verden over. Etter Ole la hoppskiene på hylla ble det etterhvert innebandy som fikk full oppmerksomhet og som har gjort Ole til en av Norges mest profilerte landslagsspillere i innebandy.
Ole Mossin Mohn Olesen vokste opp på Nordberg i Oslo med en far som arbeidet på Norges Idrettshøyskole. Det er kanskje ikke så rart Ole mestret de fleste idrettsformer som ung, med alle mulighetene han hadde med fri tilgang til det meste.
– Favoritten var turnrommet, og trampolinen var det aller råeste, forteller Ole.
Kjip avslutning på hoppkarrieren
Skihoppingen var Ole sin største lidenskap i mange år, og han er fremdeles veldig interessert – dog fra sofaen nå. Ole sin elsk for sporten var nok kicket det gav å sette utfor hoppet, samtidig som han ble kontinuerlig utfordret på nye bakkestørrelser, og lengre hopp. Han fikk med seg noen seiere under sin tid som skihopper, og vant blant annet Regionscupen (Oslo / Akershus) 3 år på rad fra han var 12 -15 år.
Skihoppingen til Ole fikk egentlig en ganske kjip avslutning. Han slet voldsomt med Schlatters på vinteren og når de gikk over på plastbakkene på sommeren var det nesten helt håpløst.
Dermed måtte Ole legge skiene på hylla og finne seg en annen idrett, noe som i utgangspunktet ikke var så vanskelig for en så aktiv ungdom som han.
Idol
– Faren min har alltid vært mitt største forbilde, og jeg beundrer han veldig, forteller Ole.
Foruten faren forteller Ole om den finske innebandyspilleren Janne Tähkä, som er en legende i sporten og som har både inspirert og motivert Ole i mange år.
Zorro-finten
– At jeg begynte med Zorro-finten tidlig gjorde at den ble mye av identiteten min, og at jeg tidlig skilte meg ut med den type ferdighet. Samtidig så er det veldig viktig for meg at jeg er en god toveisspiller og at Zorro kommer som et tillegg og ikke i stedet for, forteller Ole.
Over 1 million har sett finten på Youtube, se Zorro-finten her Youtube.
Trener som en toppidrettsutøver
Treningsukene er veldig avhengig av hvilken del av sesongen vi er inne i, forteller Ole.
– Akkurat nå er vi inne i en hektisk høstperiode med mye innebandy på både klubb, og landslag. Opplegget blir satt av trenerne, i samråd med OIS (Oslo Idrettssenter) og nå ser det slik ut, forteller han:
- Mandag: Sprinter / hurtighet + innebandy – 2 timer
- Tirsdag: Styrketrening – 1 og en halv time
- Onsdag: Langkjøring med høyt tempo + innebandy – 2 timer og 15 min.
- Torsdag: Alternativ trening (evt. intervaller) + innebandy – 2 timer
- Helg: Styrketrening del 2 / 3 + alternativ økt – 2 timer
- + Match
Ellers er nok favorittøktene de med hekker, det henger nok i fra skihoppingen, forteller Ole og ler.
Ole – utenfor banen
– Jeg er veldig aktiv, og elsker alle mulige former aktiviteter. Det kan være alt fra padel, til golf, crossfit (med ProPud-gjengen), eller fotballbanen, og ellers er jeg veldig familiekjær, og prøver å bruke så mye tid som mulig med både gamle og unge familiemedlemmer, forteller Ole.
– Mange kjenner meg kanskje fra tidlig alder som han innebandyspilleren fra vestkanten med det lange håret som kanskje ikke passet helt inn, og jeg fikk en del meldinger på og utenfor banen, dette gjorde nok at jeg blitt litt ekstra tykkhudet, forteller han.
– Livet som toppidrettsutøver kan være svært krevende til tider, forteller Ole videre.
– Jeg har en fulltidsjobb som krever mye av meg, både i form av arbeidstid, men også ansvar. Med en ny sjef i huset (gutt som ble født 3.mai), hund og samboer, krever det en del systematikk for å få hverdagen til å gå opp, forteller Ole og han mener han faktisk har en konkret plan for hver eneste dag frem til midten av april neste år.
Sunn livsstil og sunt kosthold
– Jeg tror først og fremst det handler om planlegging, og ikke bare for hver enkelt dag, men en konkret plan for hva og hvordan du ønsker å legge opp måltidene, sier Ole.
– For min del er det jo en kombinasjon av å spise nok sunn mat og samtidig få i seg nok karbohydrater og kalorier, det er ikke alltid like lett, forteller han.
Sunt tips:
Byggrynsgrøt: Sunt, digg og du kan variere med masse «topping» forteller Ole.
Er han på farten sverger han til ProPud – den er lett å ha med i baggen, inneholder det man trenger før, eller etter en treningsøkt + mange gode smaker.
Fremtiden for innebandy i Norge
– Innebandy er en idrett med lav inngangsbarriere, og ingen store kostnader til utstyr. Ved siden av dette er det jo veldig mange som synes det rett og slett er morsomt, forteller Ole.
– Hvis du spør noen om hva det morsomste var i gymmen, så er det mange som svarer innebandy. Det betyr at de lokalene kretsene må ta tak i alle de barna som ønsker å spille innebandy og sørge for at de har et relevant tilbud, sier han engasjert.
– Ved siden av dette må det også være sånn at alle som ønsker å oppnå noe, og bli gode, må ha noe å drømme om. Drømmen om å spille VM, spille på landsdekkende TV, eller bli proff, er noe mange barn har en drøm om. Dette er et utrolig viktig tema, og jeg skulle ønske flere så viktigheten av dette, forteller han videre.
– Profileringen av sporten gjør at den blir mer attraktiv for flere, sier Ole og han har opparbeidet seg en del erfaring med nettopp dette.
Fremtiden, ønske om gull og VM deltakelse
– Innebandy har vært en stor del av mitt voksne liv, og siden videregående (Wang Toppidrett) har det aller meste av tiden min gått til dette. Alle gode ting tar slutt, men jeg er ikke helt ferdig enda. Så lenge jeg kan levere på et høyt nivå, og det fungerer på hjemmebane, så vil jeg fortsette å spille, forteller Ole engasjert.
– Motivasjonen min er utelukkende jakten på å vinne serie/NM-Gull med Tunet, det er ingen ting som slår den følelsen, forteller han.
Ole forteller videre at de samtidig har gode sjanser med landslaget i det kommende to VM’ene, og en semifinale mener han helt klart er innen rekkevidde.
– Det er helt klart en ekstra motivasjonsfaktor på de tunge øktene i pre-season, og dager med egentrening hvor man helst ville sittet i sofaen, forteller han.
På lag med ProPud
– Å ha ProPud som sponsorer er viktig på mange måter, forteller Ole.
– I det daglig handler det om å ha tilgang til gode produkter, og ikke minst få i seg riktig næringsinnhold, som er utrolig viktig forteller Ole videre.
– Og som lagidrettsmann er det fantastisk å være en del av et team med varierte mennesker, som alle bidrar med ulike perspektiver. Det er utrolig mye læring av å høres andre historier, og at vi kan hjelper hverandre der og når det trengs, avslutter Ole.