KODE RØD – hvordan sette helse, klima og miljø i fokus samtidig?

I fjor høst kom FNs klimarapport «Kode rød for menneskeheten» . Betyr det slutten på menneskeheten? AFPT og Espen Artzen ønsker å sette fokus på planeten og klimaet.

AFPT inviterer til et gratis webinar tirsdag 12. april kl 20:00. Du kan melde deg på her.

I webinaret vil Espen Arntzen, grunnleggeren av AFPT ta opp viktige temaer som omhandler både vår egen helse, men også klima. Du vil lære om hva vi som mennesker kan gjøre i hverdagen for både å ta vare på helse og form, og samtidig ivareta planetens og klimaets beste.

Trening.no har tatt en prat med Espen Arntzen og stilt ham noen spørsmål om trening, helse, miljø og hvilke grep kan vi gjøre?

Hvorfor ønsker AFPT og snakke om «Kode rød for menneskeheten»?

– Vi er alle opptatt av helsen, men utfordringen er at dersom vi ikke også ivaretar miljø og klima så har vi et veldig stort problem, sier Espen.

Individuell helse blir lite viktig når man ikke har en verden å leve i. I tillegg er de fleste treningsinteresserte selvfølgelig opptatt av egen helse og prestasjon og mange tenker at prestasjon og å leve miljøvennlig ikke lar seg kombinere, forteller han.

– Derfor ønsker vi å tilby et gratis webinar for å sette fokus på hvordan du kan ivareta din helse og prestasjon, SAMTIDIG som man tar de beste miljøbevisste valgene, fortsetter han.

Dessverre er det så dramatisk at vi vil få et veldig endret klima om temperaturen i verden stiger mer enn de 1,5 gradene forskere mener vi tåler.

Espen forteller videre at mange tenker det sikkert er lett å kaste inn håndkledet fordi det har gått så langt.

– Noen tenker helt sikkert at det ikke spiller noen rolle hva vi gjør, og ender dermed opp med å ikke gjøre noe. Samtidig er det jo slik at om alle tenker sånn, så vil ingen endring skje. Håpet er at vi alle begynner å ta noen smartere valg som til sammen skaper en stor forskjell.

Hva betyr «Kode rød» for folk flest i hverdagen?

Når rapporten fra FN kom for noen måneder siden så skvatt alle litt, forteller Espen.

– Dessverre tror jeg det er som så mye annet i livet: Når hverdagen kommer, glemmer vi. Problemet er bare at når vi alle glemmer, så gjør ingen noe.

Espen mener at selv om mange vet at vi må gjøre noe, kommer vi liksom ikke i gang siden «hverdagen skjer» og vi vet ikke hvor vi skal begynne.

– Jeg vil være så ærlig å si at informasjonen om hva vi konkret kan gjøre er vanskelig å oppdrive, og siden dette er et så viktig tema burde det vært stort fokus på hva vi kan gjøre og hvordan vi enkelt kan ta bedre valg, men slik er det dessverre ikke.

Hvorfor er vi så opptatt av vår helse, prestasjon og utseende når det er lite viktig i den store sammenhengen?

– Det er ikke lite viktig for den enkelte, sier Espen bestemt.

– Mine følelser rundt min helse og min prestasjon er viktige for meg og enhver er seg selv nærmest, slår han fast før han fortsetter:

– Om vi løfter blikket litt, vet vi alle at det eneste viktige i livet er familie, venner og helse. Alt annet er mindre viktig. Allikevel er hverdagen det vi er mest opptatt av, og der er nettopp egen helse og prestasjon dominerende for de aller fleste.

Espen trekker fram dette eksempelet: Det er vel ytterst få av oss som ikke har sett solen på grunn av forurensning, eller som bor nære en fabrikk som spyr ut avfall og røyk til omgivelsene.

– Det blir da så fjernt at vi dessverre ikke foretar oss noe siden det ikke gjelder meg, akkurat her, akkurat .

Hvorfor er god helse så viktig?

Her har Espen mye kunnskap og kunne snakket i timesvis, men han holder seg kort og konkret:

– Helse er forutsetningen for alt. Vi vet ikke hvor viktig helsen er før den trues. Det er først når vi ikke lenger kan ta helsen som en selvfølge at vi ser viktigheten. God helse er avgjørende for alt fra hverdagsaktiviteter og muligheten til å delta i dem, til muligheten til å prestere på de arenaene som er viktig for den enkelte.

Meld deg på gratis-webinaret her

Hva kan treningsindustrien og AFPT gjøre for klimaet?

– Vi i AFPT har tatt noen bevisste valg rundt hvordan vi kan bidra der vi kan, forteller Espen.

AFPT kjøper og planter åtte trær for hver påmelding til Personlig Trener-studiet, i tillegg til åtte trær per år, per foreleser. For annenhver påmelding de får inn, plantes også ett tre.

AFPT har med dette plantet 4356 trær siden høsten 2021.

Espen forteller at treningsindustrien kan være mer bevisst ved valg av utstyrsleverandører, men mener at flere aktører i Norge heldigvis ser viktigheten av dette og har gjort gode valg vedrørende klimapåvirkningen.

Men det er ikke bare på et slikt nivå at endringene skjer. Vi som enkeltindivider må også være bevisst på valgene vi tar.

Espen trekker fram matvarer og kostholdsvalg som et eksempel – hvor kommer maten vi kjøper fra?

– Det finnes en mengde steder der man kan få tak i sunn, kortreist og mindre klimabelastende mat. Bra for helsa, i tillegg til at vi samtidig reduserer klimaavtrykket.

– Det handler veldig enkelt om valg og planlegging og ikke minst et ønske om å gjøre en forskjell, avslutter han.

Hva kan du og jeg gjøre for vår egen helse og samtidig ivareta klimaet og planeten vi bor på?

Listen kan bli veldig lang forteller Espen, men nevner noen punkter her:

  • Kortreist mat
  • Kjøttfrie dager
  • Trene mer utendørs (krever mindre utstyr og mindre strøm)

Uansett er det slik at selv om ingen kan gjøre alt, så kan alle kan gjøre noe, forteller Espen med et tydelig engasjement.

Om det er noe han ønsker å bli husket for, så er det at han i det minste forsøkte.

– Jeg vet at AFPT og alle menneskene i selskapet tenker det samme.

Enhver endring starter med det første steget. Selv om vi sier at mange problemer er samfunnsproblemer, så er alle samfunn bygget opp av enkeltindivider.

– Hvis alle individene tok bedre valg, så ville vi endret veldig mye, avslutter han.

Meld deg på webinaret her