Klarer du egentlig å yte maksimalt ved trening og konkurranse?

Du kommer inn døra etter en gjennomført treningsøkt, du er godt fornøyd og treningsplanen er fulgt. Men har du fått det maksimale ut av treningen din? Les mer om hvordan du kan yte maksimalt på trening og i løp her.

For å vedlikeholde eller forbedre prestasjonsevnen må kroppen belastes like hardt eller hardere enn den påkjenningen den tidligere har vært utsatt for. Riktig ernæring når du trener kan utgjøre den lille forskjellen og kan få kroppen din til å yte maksimalt.

Maxim har riktig ernæring til deg som stiller store krav til egen prestasjon og treningshverdag. Alle produktene til Maxim er utviklet av spesialister i ernæring på bakgrunn av den nyeste forskning og trender i markedet.

Hva forbrenner egentlig kroppen

Som de fleste vet, men mange kanskje glemmer, er at inntak av mat og drikke er helt nødvendig for at kroppen skal kunne fungere, og får å få størst utbytte av treningen – eller prestere optimalt i en konkurransesituasjon.

For de fleste vil det være mulig å tilpasse kostvanene slik at det daglige matinntaket kan integreres med trening og konkurranse. Selv i en travel hverdag, bør det være gode muligheter for optimal trening både for mosjonister og eliteutøveren. Kroppen har behov for energi for å kunne fungere og denne energien kommer fra de matvarene og den væsken vi tar til oss.

For å forstå hva man bør spise før, under og etter trening og konkurranser er det nødvendig å forstå hva kroppen forbrenner for å danne energi.

Under fysisk arbeid forbrenner man primært karbohydrat og fett. Proteinforbrenningen vil stort sett ikke endres, om det er nok energi å hente fra lagrene i kroppen med karbohydrat og fett. 

Jo, større intensitet man arbeider med i treningen, desto større er karbohydratomsetningen.

Jo bedre utholdenhetstrent man er, desto mer fett kan man forbrenne ved en gitt arbeidsintensitet.

Hva kan du påvirke selv

Er du nøye med en progressiv økning av treningsmengden, en god balanse mellom restitusjon og belastning – og i tillegg gir kroppen det den trenger av påfyll både før, under og etter treningen – da er du kommet et godt stykke på vei.

Alt som kreves er at du setter av litt tid for å finne ut av hva som fungerer best for deg og hva kroppen din responderer best på. På den måten er det litt større sjanse for at kommende treningsøkter blir både utviklende, men også morsommere.

Det er mange faktorer som påvirker treningen din. Alt fra søvn og stressnivå, til hva du trente dagen før, spiller inn på økta. Andre ytre elementer vi ikke kan styre, som vær og vind, kan også påvirke treningen din. Sykkelturen blir ikke den samme hvis du møter en skikkelig snø- eller regnbyge.

Er du dehydrert eller sulten, kan du heller ikke forvente at det blir en kanonøkt. Akkurat dette punktet kan du imidlertid gjøre noe med, ved å innta riktig og nok ernæring før og under økta.

Tips til å forbedre treningen eller konkurransen

  • 1-4 timer før trening bør man innta mat og drikke for å fylle opp karbohydratlagrene og sørge for at væskebalansen er optimal. Det siste måltidet før trening eller konkurranse, ca. 20 min før, bør være lett og karbohydratrikt. Tørket frukt, banan, gels eller energibarer er gode energikilder. Både gels og energibarer vil gi deg mye energi på lite volum, som reduserer risikoen for magevondt.  

Skal du ha en kort treningsøkt på under en time, er det ikke nødvending med energipåfyll under selve treningen. 

Skal du ha en lengre økt på over 1 time, på medium eller hardere intensitet, bør man innta karbohydrater, mineraler og væske under treningen. 

Maxim gels og Maxim sportsdrikke inneholder multiple karbohydratkilder, som glukose og fruktose i ratio 2:1, som gir rask energi, øker prestasjon og fokus under treningen og reduserer risikoen for magevondt ved behov for økt inntak.   

  • Ved å innta karbohydrater og proteiner etter trening, så starter man restitusjonsprosessen og gjør kroppen klar til neste økt. Proteiner vil bidra til gjenoppbyggingen av muskelfibrene og karbohydrater vil fylle opp glykogenlagrene i muskelen. 
  • Det er viktig å starte treningen godt hydrert. Om økten varer lengre enn 40 minutter er det ofte nødvending med drikke. Dette vil være avhengig av temperatur, vær, intensitet og varighet på treningen. Væsketap vil først og fremst tapes fra musklene, mens vitale organer i større grad beskyttes mot svingninger i væskebalansen.

Maxim Sportsdrikke inneholder nødvendige salter og karbohydrater, som gir best mulig forutsetning for prestasjon under trening og konkurranser.

Når man trener skal man drikke i en slik hastighet at det man mister av salter og vann erstattes – for dehydrering over 2% av kroppsvekten vil påvirke prestasjonen din negativt i konkurranser og under treningsøkter. Regelmessig væskeinntak av Maxim Sportsdrikke sikrer hydrering, nødvendige salter og konstant energi til muskler og hjernen.

Kroppen har behov for næring under lange løp og harde konkurranser

Det er en fordel og danne seg kunnskap om hvordan kroppen din fungerer før du skal delta i løp eller harde konkurranser. Gjennom treningen din kan du gjøre deg kjent med hvilke råvarer kroppen din responderer best på og hvilke energikilder som gjør at du kan prestere gjennom hele løpet eller konkurransen.

Referanse:
Gjerset, A., Nilson, J., Helge, J.W., Enoksen, E., Raastad, R., Meen, H.D., Ommundsen, Y., Tønnesen, E., Frøyd, C., Johansen, E., Eriksrud, O., Giske, R., Pensgaard, A.M., Langberg, H., Kjær, M., Helge, E.W., Beyer, N. (2016). Idrettens treningslære. Garthe, I., Helle, C. (2016) Idrettsernæring.