Jo tyngre du er, desto mer forbrenner du!

Du tenker kanskje at det å være tung, er en ulempe når du skal trene og forbrenne mest mulig? Det er ikke sikkert det trenger å være slik.

Den tyngste «vinner» kcal kampen!

En person som er tyngre enn en annen vil alltid forbrenne mer enn den letteste når de gjør den samme treningen. Dette illustreres enklest med eksempler fra en gåtur og en løpetur!

Vi ser for oss at Petter på 100kg og Ola på 80 kg først skal gå en tur. De går sammen i en time og har en snittfart på 5 km/t. selv om de har gått akkurat like lang og like lenge og brukt like lang tid, vil Petter som er tyngst, bruke flere kcal enn Ola som er lettere. Vi vet at når du går, bruker du ca 0,7 kcal pr kg kroppsvekt pr km du tilbakelegger. Dette betyr at Petter (100kg) bruker 350 kcal på gåturen, mens Ola på 80 kg bruker 280 kcal. 

Tallene blir enda tydeligere og større hvis vi ser på forbrenningen på en løpetur. Vi ser for oss at Henriette på 75kg og ida på 60kg jogger sammen i en time. De løper like fort  og har en snittfart på 10 km/t. Vi vet at når du jogger eller løper, bruker du ca 1 kcal pr kg kroppsvekt pr km du tilbakelegger. I dette tilfellet betyr det at Henriette bruker 750 kcal på løpeturen, mens ida som er lettere, bruker 600 kcal. 

Hvorfor er det slik?

Grunnen til at den tyngste alltid vinner forbrenningskampen, er at det krever mer energi å flytte på en tyngre kropp enn en lettere kropp så lenge begge gjør det samme, feks går eller løper like fort og lenge.

En annen god nyhet er at jo fortere du løper, desto høyere blir kaloriforbruket pr. minutt. Her kommer en god nyhet hvis du er tung: Dess tyngre du er, desto høyere er kaloriforbruket ditt sammenlignet med en lettere person som løper like langt og fort som deg. Det skyldes at det krever mer energi å flytte en tyngre kropp enn en lett kropp.