Jeg elsker en utfordring!

Lena Richter ble tilfeldig introdusert for treningsformen av en klassekamerat, i dag er hun en av verdens beste CrossFit-utøvere. Her er et innblikk i treningshverdagen hennes.

Utholdenhet, styrke og gymnastikk er tre treningsformer som hver for seg krever sitt. Alle formene har sine tekniske elementer, alle treningsformene krever enormt med treningsinnsats for å bli skikkelig god. 

Og alle disse treningsformene har sine enere. Utøvere som har skjønt at de har talent for enten utholdenhet, styrke eller gymnastikk – og som dyrker dette i ti tusen timer, slik at de når toppen.

Men, heldigvis består også verden av mennesker som stadig søker nye utfordringer, som ikke synes én gren er nok, men som elsker å bryne seg på et helt spekter av øvelser og idretter.

Slår du sammen utholdenhet, styrke og gymnastikk får du treningsformen CrossFit. 

– En perfekt økt for meg inneholder litt av alt. Jeg elsker en utfordring, sier Lena Richter. 


Lena Richter

  • Alder: 26
  • Bosted: Oslo
  • CrossFit-senter: CrossFit Oslo
  • Beste CrossFit-minne: CrossFit Games 2021
  • Målsetting for 2022: kvalifisere til CrossFit Games igjen
  • Det beste med Crossfit er: at det alltid er nye utfordringer! 
  • Hva spiser du rett etter trening: ProPud jordbær eller sjokolade-shake og banan! 
  • Instagramkonto: lenarichter

Øverst på pallen i Miami

Hun er en av verdens beste CrossFit-utøvere, med en andreplass fra fjorårets CrossFit Games på merittlista.

2022 startet på toppen av pallen for Lena, da hun sammen med Kristin Holthe og Ingrid Hodemyr vant et av verdens største CrossFit-stevner i Miami i januar.

Men at hun endte opp med akkurat CrossFit var litt tilfeldig – og helt perfekt.

Falt pladask

Allerede i ung alder var Lena glad i å bevege seg og holde på med forskjellige typer idrett. I oppveksten var det turning som var det store – en idrett hvor hun fikk testet kroppskontrollen og utfordret kroppen maks, som hun sier. 

Og det er tydelig at nettopp disse elementene har vært viktig for 26-åringen gjennom hele idrettskarrieren.

Da hun startet studiene i Trondheim ble hun introdusert for CrossFit gjennom en klassekamerat som mente at dette kom til å være perfekt for Lena.

– Og det var det! Jeg falt pladask for treningsformen hvor man fikk utfordret kroppskontroll, styrke og pulsen. I tillegg møtte jeg på et treningsmiljø som ikke finnes andre steder, hvor alle var inkluderende og imøtekommende.

Lena forteller at når man trener på en såkalt CrossFit-box, et sertifisert treningssenter for CrossFit, får man alltid gode gruppetimer med dyktige instruktører som hjelper deg med å tilpasse og finne rett nivå for dagens økt. 

– Selv om jeg kunne svært lite og ikke var så sterk til å starte med, er treningsformen så tilpasningsvennlig at det var lett å kunne utfordre seg på rett nivå.

Mange elementer

Som nevnt er CrossFit en sammensatt treningsform. Målet er å gjøre utøveren så godt rustet som mulig til alt av utfordringer. I korte trekk kan man dele treningen inn i utholdenhet, styrke og gymnastikk.

Lena gir oss en innføring i de tre hovedelementene:

Utholdenhetsøktene trener vi gjennom både lengre økter og kortere økter med høy puls. Her finner vi ofte øvelser som klassiske burpees, ulike kondisjonsmaskiner som romaskin, stakemaskin, mølle eller sykkel.

Styrke implementeres i øktene hvor man har høy puls, men det er også noe vi gjerne trener uten høy puls og med mer vanlig «styrketrening» som feks knebøy, markløft, pressøvelser og olympiske løft.

Gymnastikken er en av mine favoritter. Her er det kroppsvekt som gjelder. Ofte består det av øvelser opp ned, som å gå på hendene eller gjøre handstand push-ups, eller ulike øvelser i rigg og ringer som pull-ups, toes-to-bar og muscle-ups.

Og Lenas favorittøkt? Den bør gjerne inneholde litt av alt. Så lenge hun får en god utfordring, er hun fornøyd.

– Favorittøvelsene er thrusters, burpees og bar muscle-ups, forteller hun.

En treningsform for alle

Lena har nå drevet seriøst med CrossFit siden 2017, og går inn i sitt sjette år som satsende utøver! 

– Før dette drev jeg for gøy, slik som det er for de aller fleste. Vi i toppidretten er bare en liten prosent, men CrossFit er jo et kjempefint treningsalternativ for alle, sier hun.

I tillegg til et inkluderende miljø, er treningsformen tilrettelagt for at du kan starte der du er.

– Det spesielle med treningen er at man kan skalere alle øvelser slik at alle kan være med uansett hvilket nivå man er på. Dette gjelder alder, kroppsform, fysisk form, skader og lignende. 

Med ProPud i ryggen

ProPud fra Njie har i lang tid støttet flere CrossFit-utøvere i Norge på veien til suksess. Produktene er proteinrike og sukkerfrie, og fungerer derfor ypperlig som et funksjonelt mellommåltid eller som fuel i forbindelse med trening.

– ProPud har støttet oss enormt mye i 2021-sesongen og nå inn i 2022! Muligheten til å kunne reise og konkurrere og drive med dette på et profesjonelt nivå hadde aldri vært mulig uten ProPud i ryggen, forteller Lena.

Les mer om ProPud her!