Eivind Dahl Ringard – Fra en liten bygd i havgapet til et av verdens beste CrossFit-lag

Eivind Dahl Ringard og CrossFit-laget hans har klart det ingen andre europeere foreløpig har klart, nemlig en andreplass CrossFit Games. 

Det er langt fra Øksfjord i Finnmark til Santa Cruz i California hvor idrettsformen CrossFit ble grunnlagt på 80-tallet. Siden da har avstandene blitt mindre, og Eivind Dahl Ringard har blitt betydelig sterkere. I år tok han og laget den første ikke-amerikanske pallplassen i CrossFit Games noensinne – noe som vitner om at idretten er i ferd med å bli en verdensidrett. 

Konkurranseinstinktet

Helt ytterst i havgapet, i den vesle Finnmarksbygda Øksfjord, vokste Eivind Dahl Ringard opp sammen med rundt 600 andre innbyggere. 

– Det var trygt og godt, og vi låste vi ikke dørene selv om vi dro på sommerferie forteller Eivind.

Oppveksten var aktiv og preget av mye konkurrering, fortrinnsvis mellom ham og den ett år eldre broren – både innen idretter som fotball og ski, men også når det kom til jentene. 

Som så mange andre unge, drømte Eivind om å bli fotballproff. Allerede som 19-åring hadde han kontrakt med Alta IF i 1. divisjon, men la etter hvert fotballskoene på hylla til fordel for siviløkonom-utdannelse i Oslo.

Her ble han kjent med treningsformen CrossFit, og konkurranser skulle igjen prege hverdagen hans.

Jeg kom inn i et miljø med likesinnede som konkurrerte og likte å være seriøse på trening. Som «gammel» fotballspiller fant jeg tilbake til både garderobekulturen og konkurranseinstinktet ved å trene og konkurrere CrossFit, sier Eivind.

Som student trente han fast på Oslo CrossFit-senter hvor han etter hvert også begynte å jobbe som instruktør ved siden av studiene. Herfra ballet det på seg på flere måter, og i dag er Eivind en av de indirekte eierne av Oslo CrossFit og har eierandeler i Functional Fitness Group. 

Tidligere i år kvalifiserte altså han og laget hans seg til CrossFit Games i Wisconsin, USA. Turneringen i CrossFit Games blir regnet som et verdensmesterskap, og arrangøren proklamerer at de kårer «verdens best trente menneske».

Lagseier

Veien til VM-pallen har vært lang og det er ligger mange timer med hardt arbeid bak prestasjonen til Eivind og lagkameratene. Antallet treningstimer matcher en hvilken som helst toppidrettsutøver, den eneste forskjellen er at alle på laget har fulltidsjobber ved siden av. 

– Vi står opp tidlig på morgenen flere ganger i uken for å få inn den første økta før arbeidsdagen starter. Etter jobb er det oppmøte på senteret for å trene mer, forteller Eivind.

Som CrossFit-utøver må du være forberedt på at hva som helst kan dukke opp i en konkurranse, derfor må man også trene på alt. Ukentlig trener Eivind og laget blant annet løping, svømming og turn, samtidig som de bygger styrke og trener på olympiske løft.

I tillegg til Eivind, består laget som tok andreplassen i VM av Marius Tinglum Pettersen, Lena Richter og Ingrid Hodnemyr. Denne kvartetten har trent sammen i mange år og blitt godt kjent med hverandre, både på og utenfor banen. 

– Det gjør at vi kjenner hverandres styrker og svakheter, samtidig som vi kjenner hverandre på et personlig plan, forteller Eivind og roser både lagkamerater og trenere for årets prestasjon.

Mye av suksessen fra USA kommer som et resultat av at coachene Joakim Rygh og Simen Aaslund har fulgt oss tett opp individuelt og tilpasset treningen sånn at hver enkelt skal klare å yte maks og samtidig holde seg skadefri. Det hele er en lagseier.

Vårt største konkurransefortrinn

Laget kjenner hverandre utvilsomt godt. Eivind forteller om fordelen ved at de har øvd på kommunikasjon og hva de skal gjøre under konkurransene. 

– Hvem skal ta ansvar når det går «stang ut» og når ting ikke fungerer? Hvis man ikke fungerer som lag og ikke klarer å tenke både smart og klart i situasjoner hvor man mister kontrollen, vil sekundene ute på gulvet gå raskt og man faller fort i plasseringene, sier Eivind.

– At vi har øvd og trent på dette er kanskje vårt største konkurransefortrinn, og det fikk vi utbytte av i konkurransene i USA, forteller han.

Takknemlig for ProPud som samarbeidspartner

Siden alle på laget har vanlige jobber ved siden av, er de svært takknemlige for samarbeidspartneren ProPud fra den svenske leverandøren Njie.

ProPud kom veldig tidlig på banen etter vi kvalifiserte oss til CrossFit Games. Det gav oss pusterom og vi kunne senke skuldrene og fokusere 100 prosent på det sportslige. I tillegg har de sponset oss med produkter som gjør at vi kan få påfyll med riktig næring rett etter trening og mellom øktene, forteller Eivind.

– Jeg har vært ambassadør for ProPud i to år og jeg digger filosofien og standpunktet de har overfor oss utøvere. De vet vi må ha fokus på treningen for å prestere og de lar oss få ha fullt fokus på prestasjon og jobben man skal gjøre. De forventer ikke enorm eksponering på sosiale medier tilbake, det forteller meg at de har forståelse for det vi driver med og at de vil at vi skal lykkes. De tenker ikke bare på seg selv og egen vinning ved å være sponsor. Dette er unikt, sier han.

Perfekt mellommåltid


Eivinds favorittprodukt er ProPud Protein Milkshake, og til mellommåltid har han dette
tipset:
– Bland et beger med ProPud Sjokolade og litt Cottage Cheese, strø på litt granola og
topp med små biter av ProPud Proteinbar Cashew Almond.

Veien videre – med ProPud i ryggen

I oktober reiser Eivind og lagkameratene til Madrid CrossFit Championship.

– Også her har vi ProPud med oss i ryggen. De blir vår hovedsponsor. Turen til Madrid kommer som et resultat av plasseringen vår i USA. Med ProPud som samarbeidspartner var det enkelt å svare ja til den invitasjonen, sier Eivind.

GrossFit Games gav ordentlig mersmak og laget har bestemt seg for å prøve å kvalifisere seg igjen til neste år. For Eivind er det personlige målet å nå topp 5 i NM i Functional Fitness i september, for så å kjempe seg videre til VM.

Sjekk ut mer fra ProPud her!