Christian har aldri gitt seg – selv ikke etter ulykken som nesten kostet ham livet

På Sørlandet, nærmere bestemt Kristiansand, finner vi Christian Gyldenøhr, den blide dansken som hver dag trener knallhardt mot OL 2024. Det er ingen selvfølgelighet etter sykkelulykken som nesten kostet ham livet.

Christian vokste opp i en dansk kjernefamilie med en fire år eldre bror – lite viste han at konkurransen mellom dem opp gjennom oppveksten skulle være avgjørende for at han overlevde mareritt-ulykken mange år senere.

Christian ble født med klumpfot og ble ikke gitt de beste forutsetningene for et aktivt liv og satsning på idretten.

Legene sa til Christian: «Du kan være aktiv innen svømming, eller ingenting».

Alder: 36 år

Bosted: Kristiansand

Sykkelklubb: KCK 

Beste håndsykkel-minne: NM på hjemmebane var stort

Mål for 2022: Kjøre World Cup til våren

Hva spiser du rett etter trening: Vanilla Pudding rett etter trening, noen ganger med puffet ris.

Instagram: #gyldenohr

Konkurranseinstinktet ble avgjørende

Christian trosset legenes råd og hadde en barndom preget av masse aktivitet og full fart. Spesielt skating, badminton, surfing og ski var idretter han likte, men det var fotball som skulle prege livet hans i mange år fremover.

I en fotballelskende familie ble det helt naturlig å satse på nettopp denne idretten. Christian så opp til broren sin som hadde et talent innen fotballen og dermed var konkurransen i gang. En konkurranse mellom to brødre som resulterte i at Christian utviklet et konkurranseinnstinkt og en vinnermentalitet som har hjulpet ham gjennom hele livet.

Profesjonell fotballspiller

Det var ingen selvfølge at en gutt født med klumpfot skulle prestere i fotball og heller ingen selvfølgelighet at han skulle klare å spille seg til fast plass på FC Midtjylland. Christian kom inn i et profesjonelt fotballmiljø, gode lagkamerater og trening 5–6 ganger i uken.

Christian elsket både sporten, konkurranseelementet og vinnermentaliteten han måtte videreutvikle for å prestere på det høye nivået.

Med toppidrett får man en utdannelse for livet.

Under hele karrieren til Christian slet han med klumpfot, han hadde mye smerter og mange tøffe dager – tilslutt stoppet dette fotballkarrieren og Christian måtte legge fotballskoene på hylla.

Christian er og har alltid vært i aktivitet og sykling ble den nye favorittsporten samtidig som han flyttet til Norge – til en ny hverdag.

En vanlig sommerdag og den fatale ulykken

Sammen med sykkelkompisene skulle de ut på en 14 mil lang sykkeltur og den dagen avlyste alle turen, bortsett fra Christian, han var fast bestemt på å sykle turen selv om han måtte sykle den alene.

I en utforkjøring og i høy fart traff Christian et hull i veien – det ble en stygg ulykke og han ble slengt av veien og ned i en syv meter dyp grøft. Der, i den grøfta, startet kampen for livet.

Der han lå forslått etter kræsjlandingen, oppdaget han med en gang at ryggen var skadet og at han ikke klarte bevege seg. Han var redd, redd for at ingen ville finne ham langt der nede i grøfta.

Til slutt klarte han å nå telefonen sin og ringe etter hjelp.

Han kjempet for livet i to timer og våknet på på Ullevål sykehus etter en 7,5 timers lang operasjon med brukket rygg – lam fra livet og ned.

Veien tilbake og tanken på Lucas

Rett før ulykken kom sønnen Lucas til verden. For Christian ble familien og sønnen en motivasjon til å komme seg gjennom de tøffe dagene, samtidig som han var veldig takknemlig for at han hadde fått en ekstra sjanse her i livet.

Christian var verken bitter eller sur etter ulykken, han mente han ikke hadde noe å klage på, han hadde beholdt livet – dessuten hadde han en gjeng med folk rundt seg som var både var støttende og hjelpsomme.

På Sunnaas sykehus møtte han mange skjebner under opptreningen og visste at det verken hjalp ham eller hans nærmeste og være bitter for ulykken og skadene – livet måtte gå videre.

En gang en idrettsutøver alltid en idrettsutøver

Christian visste med en gang etter ulykken at han skulle satse på paraidrett og kort tid etter ulykken sa han spøkefullt til sin far «Nå har jeg aldri vært nærmere en OL-billett».

Med dette mente Christian at det nå åpnet seg en ny mulighet – på en ny arena, nå måtte han bruke den mentale styrken sin for å komme tilbake på banen.

Det var helt naturlig for Christian at han skulle tilbake til idrettsmiljøet han var så glad i. Han ble satt i kontakt med landslagstreneren for parasykling mens han fremdeles var på Sunnaas sykehus, og da var det gjort.

Når jeg sykler kan jeg klarne hode.

Håndsykling ble den nye idretten til Christian. Der har han fått kjenne på alle de gode og harde treningene, utfordringene og gleden og smertene som en idrett gir en toppidrettsutøver.

For Christian betyr syklingen så utrolig mye, syklingen er hans fristed – han kan klarne hodet. Syklingen betyr at han kan være en del av et fellesskap slik som i fotballen, han har et miljø å gå til, og ikke minst han kan konkurrere og trene mot en mål igjen.

Trening og ambisiøse mål

Christian valgte å satse 100 % på håndsyklingen og han hadde samtidig lyst til å sette seg noen ambisiøse mål for å presse grensene mest mulig. Han finner tonnevis av motivasjon og glede av å gi alt og se hvor langt han kan nå. Til våren sykler Christian World Cup og OL 2024 er drømmen.

Christian må legge ned en betydelig mengde trening i hverdagen og han er veldig glad i intervalløkter – spesielt de han må slite seg igjennom og egentlig bare har lyst til å gi opp, men han gjennomfører økta likevel. Dette gir ham en tilfredstillelse både fysisk og mentalt.

I parasatsningen har han hatt mange gode støttespillere og han er veldig takknemlig for hva KCK og miljøet har gjort for han og satsningen hans. Han kunne ikke gjort det alene og han er prisgitt klubben sin.

«Mango Mania er uten sammenligning mitt favorittprodukt fra ProPud».

En vanlig treningsuke:

Christian sin treningsuke består typisk 6 økter på sykkelen pluss stabilitetstrening og behandling, han trener gjerne en fem ukers treningsblokk.

  • 2 uker med høy intensitet.
  • 2 uker med mengde trening.
  • 1 uke med restitusjon.

Jeg passer på at jeg ikke presser kroppen for mye i forhold skadene jeg pådro meg i ulykken.

På lag med Propud

Christian er veldig takknemlig for at han er på lag med ProPud. Han mener de prioriterer ham som en idrettsutøver, noe som gjør at han kan satse og få de samme forholdene som de beste i verden. Christian føler seg både stolt og beæret over det fine samarbeidet deres.

Med Propud mener Christian han får den rette mengde protein i en travel hverdag med masse trening, noe som er nødvendig for at han kan prestere bedre på både kort og lang sikt.