6 ENKLE TIPS FOR Å OPPRETTHOLDE MOTIVASJONEN

Motivasjonen vil ikke være konstant, og det er flere faktorer som påvirker hvor sterk motivasjon er til å gjennomføre egne mål og ønsker. Her er 6 tips til hvordan lære seg å holde motivasjonen over tid.

6 enkle og gode tips
  • Finn ut hvor motivasjonen kommer fra. Er det du selv som ønsker det, eller er det noen andre. Om det er selvvalgt viser det seg at det er enklere å holde motivasjon over tid, kontra hvis noen andre forteller deg at du bør det. Det betyr midlertid ikke at det er galt å starte å gjøre noe fordi andre sier det, men at på sikt vil det lønne seg at det kommer fra deg selv.
  •  Spør deg selv hvorfor du ønsker å gjøre dette. Er det for å få en belønning eller aksept, eller for å unngå skam og skyld. Eller er det for at det gir deg selv glede, mestring og egen annerkjennelse. Sistnevnte viser seg å føre til lengre motivasjon og bedre selvfølelse i det man gjør.
  • Om det skal oppleves som gøy er det lettere å se verdien i det du gjør, framfor om du sier til deg selv at du må, skal eller bør. Da er det lettere for andre motiver å tre inn å styre deg i en annen retning av hva du egentlig ønsker. Start med en aktivitet eller treningsform du synes er gøy, så vil motivene for å gjøre det også være lettere å følge.
  • Vær realistisk med deg selv og egne forutsetninger. Ikke forvent for mye i starten og sett for høye mål. Start rolig og forsiktig. Blir du skadet eller lei er det lettere å minste motivasjon og lysten til å fortsette. 
  • Forplikt deg til noen. Det viser seg at det er lettere å holde på treningsvanene når man avtaler trening med noen. Planlegg med en venn eller en kollega om å trene sammen, i tillegg er det sosialt. 
  • Varier treningen din. Husk å gjøre ulike aktiviteter og øvelser, slik at du ikke kjeder deg. Lær deg nye ting og gjør noe du syns er gøy. Det er mange måter å variere treningen på slik at man møter på ulike utfordringer og opplever mestring på nye plattformer. I tillegg er det positivt for kroppen at de ulike muskelgruppene blir stimulert gjennom forskjellige aktiviteter og treningsformer. 

Når disse punktene er kartlagt og du har tatt en prat med deg selv om hvorfor, vil det være enklere å få motivasjon til å bli en vane, og ikke et valg. I tillegg viser det seg å føre til mer positive følelser knyttet til den motivasjonskilden, og dermed mer stabilt over tid. 

Artikkelen er laget i samarbeid med EVO