40% høyere forbrenning – løp knuser gange!

Er dette for godt til å være sant? Kan du øke forbrenningen med 40% hvis du løper istedenfor å gå, eller forbrenner du like mye enten du går eller løper samme distanse? 

Svaret er et klokkeklart: Du kommer til å øke forbrenningen dramatisk dersom du løper en distanse fremfor å gå den. I tillegg vil du bruke kortere tid! Grunnen er følgende: Når du jogger eller løper, beveger du kroppen ikke bare framover, men også oppover og nedover. Når du går, flyttes kroppen «bare» bortover, opp/ned bevegelsen er minimal.

Når du jogger og løper derimot, fører du kroppen opp og fram i hvert steg (frasparket), og når du setter foten i bakken, demper du kroppen som er på vei ned med beinmusklene dine i landingen. Dette krever mye mer kraft enn når du går. 

Vitenskapelig bevis

Dette er bevist flere ganger i vitenskapelige forsøk. Ett av de beste forsøkene testet forbrenningen til 24 forsøkspersoner. Alle som deltok gjorde tre forbrenningstester:

Gå 1600 meter på friidrettsbane:

• Fart: 5 km/t

• Forbrenningsresultat (gjennomsnitt): 80 kcal

Jogge 1600 meter på friidrettsbane:

• Fart: 10 km/t

• Forbrenningsresultat (gjennomsnitt): 115 kcal

Jogge 1600 meter på tredemølle:

• Fart: 10 km/t

• Forbrenningsresultat (gjennomsnitt): 115 kcal

Som du ser, brukte personene langt flere kalorier på å jogge enn å gå, henholdsvis 115 og 80 kcal, en forskjell på drøyt 40 %! Forskjellen var like stor enten de løp på tredemølle eller utendørs på en løpebane.

Enorm forbrenningsforskjell både på tredemølle og utendørs!

Du får altså en voldsom forbrenningseffekt når du jogger eller løper i stedet for å gå! Dessuten ser det ut til at forbrenningen er omtrent like høy enten du trener på tredemølle eller er utendørs, så lenge «terrenget» er likt, for eksempel flatt utendørs og flatt på mølle eller motbakke ute og stigning på tredemølla. 

Ikke nok med at forbrenningen blir mye høyere – du bruker mye kortere tid på treningen også siden du beveger deg fortere!