3 tips til vektnedgang med styrketrening

Når du tenker på trening for å gå ned i vekt så tenker du sikkert først på kondisjonstrening som løping, jogging eller svømming. Her forteller vi om fordelene med vektnedgang og styrketrening og gir deg tips du kan bruke i din treningshverdag.

kondisjonstrening er bra dersom du ønsker å gå ned i vekt, men med styrketrening vil du oppleve fordeler som vil gjøre det lettere for deg å gå ned i vekt.

  • Når du ønsker å gå ned i vekt så er det noen ting du må huske på. For det første bør du være i et kaloriunderskudd når du vil ned i vekt, det vil si at du forbrenner mer kalorier enn du konsumerer.
  • Når du er i kaloriunderskudd så vil kroppen bruke energilagrene (eller fett) som energikilde for å gjøre opp for underskuddet til å holde seg i energibalanse. Dermed vil du gå ned i fettprosent og gå ned i vekt.  

Hvordan bidrar styrketrening til vektreduksjon? 

Når du trener styrke så vil muskelmassen din øke, samtidig som du får økt fettforbrenning. Når du  trener styrke for å gå ned i vekt vil du nok ikke oppleve så stor forskjell på vekten din, men du vil  merke store forskjeller på kroppskomposisjonen din over tid!

Ved å ha mer muskler på kroppen og mindre fett så vil basalmetabolismen (eller hvilemetabolismen) din øke, det vil bidra til at du  forbrenner fler kalorier under hvile, som vil bidra til at du går ned i vekt over tid.  

Selv om du kanskje ikke planlegger å bygge så mye muskler, så vil styrketrening også bidra til å vedlikeholde muskelmassen din når du går ned i vekt.

Selv om du foretrekker å løpe, sykle eller svømme så vil styrketrening bidra til å vedlikeholde muskelmassen din og mest sannsynlig forbedre prestasjonene dine i andre aktiviteter. 

Active PT – din personlige trener på nett

  • Trening
  • Kosthold
  • Mental styrke

Hvordan gå ned i vekt med styrketrening? 

Så hvordan benytter du deg av styrketrening for å gå ned i vekt og forbrenne fett?

Her er noen enkle tips du kan benytte deg av når du starter med styrketrening for vektreduksjon:

1. Start rolig og vær tålmodig 

Starte pent og rolig. Det å trene styrke krever teknikk og øving, og i starten så vil den meste fremgangen din være nevrologisk. Det vil si at i starten så vil teknikken din bli bedre, det å gjennomføre øvelsene vil føles mer naturlig og det vil føles tryggere å øke vektene du trener med.  

Når du begynner å øke vektene og bli mer komfortabel med styrketrening så vil du se og føle endringene. Uke til uke, måned til måned, du vil både bli sterkere og bygge muskel, som bidrar til  fettforbrenningen. Fokuser på baseøvelser som trener de fleste muskelgruppene.

2. Løft tungt 

Når man først har mestret treningsteknikken, så er det på tide å øke vektene. Hvis du ikke utfordrer deg selv og muskulaturen din, vil du ikke se de resultatene du ønsker. Ved å øke vektene, så vil både styrken din og muskelmassen øke, og dermed vil fettforbrenningen din øke.

3. Prioriter øvelser som involverer flere ledd

Hvis du ønsker å trene for å forbrenne fett, bør mesteparten av tiden du tilbringer på treningssenteret brukes på øvelser som involverer flere ledd og flere store muskelgrupper som knebøy eller skulderpress.  

Grunnen for dette er enkel: jo fler muskler involvert, jo mer vekt kan du løfte, jo mer vekt du løfter,  jo mer må musklene dine arbeide til å gjennomføre løftet. Da må både hjertet og lungene arbeide hardere for å forsyne musklene med blod og oksygen.

Dette krever energi i form for kalorier, og det vil bidra til at du forbrenner fler kalorier både under og etter treningsøkten din.  

Man fortsetter å forbrenne kalorier etter treningsøkten, dette skjer fordi at muskelcellene kan revne under hard styrketrening og kroppen må bruke energi til å reparere disse muskelcellene, dette gjør dem sterkere til neste treningsøkt. Under treningsøkten vil også kroppen pådra seg oksygengjeld for å kunne holde opp med treningen som må «betales» tilbake. 

At øvelser som krever at flere ledd og muskelgrupper arbeider sammen betyr ikke at du bør  ignorere isolasjonsøvelser. Men at du bør være smart med treningsplanleggingen din og sette opp de øvelsene som krever flere ledd og muskelgrupper i starten av økta, for å så gå videre til  isolasjonsøvelser. 

Ønsker du en coach, eller hjelp med trening og kosthold?

Active PT har noen av landets dyktigste trenere og kostholdsveiledere.

Active PT – din personlige trener på nett

  • Trening
  • Kosthold
  • Mental styrke

Artikkelen er skrevt i samarbeid med Active PT, les artikkelen i sin helhet hos Active PT og Maria Albertsdottir